Konstnärer ger liv åt stela trapphus i Blåsut

På söndag kan du gå på konstrunda i Blåsut. Då öppnas portarna till tio helt nya konstverk som pryder trapphusen hos en bostadsrättsförening.

  • Publicerad 20:51, 10 dec 2018

När de nya husen på Sofielundsvägen i Blåsut stod klara 2014 var allt fint och fräscht. Nästan lite för fräscht, konstaterade de som flyttade in.

– Vi fick ett vackert konstverk på gården, men vi kände att det behövde hända något i trapphusen också. Det kändes lite kalt, därför tog vi beslutet att anlita konstnärer, säger Eva Lindström, som sitter med i Brf Perrongens konstråd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sex etablerade konstnärer fick uppdraget av föreningen att smycka hela tio trapphus och nu är det klart. De har arbetat med olika material, bland annat brons, keramik, foto och måleri och allt sitter uppsatt i entréerna på Hållövägen 11 och 13, Vingavägen 2, 8 och 10, Sofielundsvägen 15 och 23 och Fyrvaktarkroken 66, 68 och 70.

Konstverken invigs på söndag 16 december och portarna står då öppna för de som vill titta på verken. Tidningen fick en presentation av konstnärerna själva.

Foto: Sacharias Källdén

"Om jag inte är nöjd målar jag över och gör om"

Konstnären Karin Holmström med målningar inspirerade av huvudstaden, printade på plexiglas: "Jag har satt ihop flera målningar med motiv från Stockholm, till en enda lång tavla. De stämmer inte exakt med verkligheten men man kan ändå se vilken jag plats jag vill visa. Jag jobbar i olja och akryl och försöker hitta en känsla. Om jag inte är nöjd målar jag över och gör om. Som en av bilderna, där målade jag först Söder Mälarstrand, men gjorde om allt så det blev tillslut Riddarholmen på Söder."

Foto: Sacharias Källdén

"Jag frågade om de ville sitta modell"

Konstnären Ebba Strid Udikas med verket "På perrongen", porträtt på gipsreliefer: "Alla på bilderna är personer som jag har träffat, både barn och vuxna. Jag frågade om de ville sitta modell. Sen när de sitter där blir det som hos frissan, de börjar prata. Jag frågade 'Vad ska vi säga att du har sagt?' Någon svarade 'Jag älskar nycirkus', en annan sade 'Jag blev datatekniker men ville egentligen bli hippie', en tredje undrade 'Vad händer sen?' Ett porträtt ska helst spegla personen."

Foto: Sacharias Källdén

"Jag kan se livets kretslopp, i samma bild"

Konstnären Per-Axel Giertz med verket "Where am I forest light on my way", tre foton från Skogskyrkogården monterade i plexiglas: "För mig är Skogskyrkogården en vacker plats som sprider lugn och värme, en plats för alla. Jag försöker leka med kameran på temat rörelse. Jag leker med ljus och mörker. Man ser vad man vill i bilderna, de är gjorda så. Jag kan se livets kretslopp, liv-död-liv. Kanske kan man se allt i samma bild."

Foto: Sacharias Källdén

"Det är i pauserna man har tid att vänta in sig själv"

Konstnären och Årstabon Cecilia Stärner med verket "Jag väntar på mig" i brons: "Jag vill att hon ska kännas avslappnad. Vi är nästan alltid på väg någonstans, men det är i pauserna man har tid att titta in i sig själv, vänta in mig själv. Då kommer fantasin och drömmarna. Det är min dotter som har suttit modell, men hon är äldre nu, så jag fick tänka mig henne yngre. Man ska kunna gå förbi utan att tänka på att hon finns där, men också stanna upp och titta närmare på henne om man vill."

Konstnärerna som gett liv åt trapphusen

Cecilia Stärner, Per-Axel Giertz, Karin Holmström, Ebba Strid Udikas, Lise Romare och Anniki Andersson.