Domen meddelas den 23 oktober. Foto: Mitt i

Konstnären Saga Berlin nekar till brott

Under måndagen hölls rättegången mot Saga Berlin som står åtalad för grov skadegörelse. Men i rätten nekade hon till brott. – Det skulle skapas och tas bort, säger Saga Berlin i Södertörns tingsrätt.

  • Publicerad 08:50, 9 okt 2018

Under måndagen hölls rättegången mot konstnären Saga Berlin som åtalats för grov skadegörelse. I rättssalen i Södertörns tingsrätt nekade hon till brott, enligt Dagens nyheter.

Det var 2016 som en tom bassäng på Hägerstensbadet klottrades ner med röd färg. Saga Berlin har erkänt att hon var med och planerade konstprojektet, men förnekar att det var hon som målade.

Ville sanera efteråt

Under rättegången berättade hon att hon haft kontakt och begärt in offerter från saneringsfirmor. Meningen var att klottret skulle tvättas bort dagen efter.

– Det är därför jag inte tycker att jag har begått ett brott, sa Saga Berlin i rätten, enligt DN.

Saga Berlin berättade i rättssalen att hon inspirerats av mandalakonst, där målar mönster och snabbt tar bort konsten efter att den skapats.

Efter att Saga Berlin greps av polis i samband med händelsen vägrade Stockholm stad låta henne sanera bassängen. Istället anlitade staden en firma som fick göra det. Notan blev 300 000 kronor.

”Saga Berlins roll särskilt framträdande”

Händelsen filmades, men eftersom personerna på filmen är maskerade har det varit svårt att identifiera personerna. Åklagaren Daniel Jonsson har tidigare hävdat att Saga Berlins roll varit särskilt framträdande, enligt DN.

– Jag anser henne i första hand som en medgärningsman för hon har så stor roll och gör så många aktiva åtgärder. Hon planerar, hon ger uppdrag, förser dem med sprejfärg och dokumenterar, säger han till DN.

Förutom Saga Berlin åtalas ytterligare tre personer för medhjälp till grov skadegörelse.