Peter Johanssons är konstnären bakom "Pingpong". Foto: Läsarbild Per Johnsson / Jan Stenberg (illustration)

Konstnären om uppmärksamheten: ”Det är jätteskojigt”

Alla tycker något om det nya konstverket ”Pingpong”. Ni vet det där som ska möta besökarna vid kommunens nya sporthall i Kungsängen, men vad säger egentligen konstnären själv? Mitt i tog ett snack med Peter Johansson.

  • Publicerad 17:10, 19 aug 2020

Det var i juni som Mitt i kunde berätta att valet av konstnärlig gestaltning vid Upplands-Bros nya sporthall var klart.

Efter att en rad konstnärer lämnat anbud till kommunen i form av skisser och modeller föll valet på verket ”Pingpong” av konstnären Peter Johansson.

En sju meter hög skulptur som inte bara anspelar på pingis i själva titeln utan den har även spår av pingis i figurens ansikte högt upp i skyn.

Foto: Tengbom arkitekter (Skiss) & Jan Stenberg (illustration)

Då invigs konstverket

Pingpong är ännu inte klar. Just nu arbetas det för fullt med att färdigställa pingishallens nya konstverk som är tänkt att stå klart i december. Medan själva hallen kommer att invigas i digital form den 5 september.

”Det är jätteskojigt att det är uppmärksammas”

Konstnären bakom verket, Peter Johansson, tycks ta uppmärksamheten och debatten med ro – men samtidigt med viss förvåning.

– Det är jätteskojigt att det är uppmärksammas, det är sällan offentlig konst uppmärksammas på det här sättet, säger Peter Johansson.

Förväntade du dig den reaktionen som blivit?

– Inte alls, jag gör i bland offentliga verk och då brukar det skrivas någon sorts introduktion på sin höjd.

Illustration: Jan Stenberg

Kostnaden – närmare 800 000 kronor

Efter Mitt i:s artiklar om kommunens val av konstnärlig utsmyckning vid den nya sporthallen har debatten gått varm.

Så även efter att vi kunde berätta vad kommunen betalat för skulpturen – 787 500 kronor.

En procent till konstnärlig gestaltning

Det ska i sammanhanget framgå att Upplands-Bro kommun sedan 2012 använder sig av den så kallade enprocentsregeln. Det här innebär att i samband med att kommun bygger nytt så avsätts en procent av budgeten för att gå till konstnärlig gestaltning.

Starka reaktioner – konst(o)vana och kostnader

Enligt Peter Johansson så händer något då konsten möter människorna i sin vardag istället för på gallerier, museer och konsthallar.

Vad tror du de starka reaktionerna kan bero på? Har du någon tanke själv?

– Antingen beror det på att man inte är van att möta konst i vardagen, men det kan även bero på att man reagerar över att konst kostar pengar.

Foto: Per Johnsson

”Har inspirerats av en leksak som jag hade när jag var liten”

Pingpong är tänkt att hålla i mellan 20 till 40 år berättar Peter Johansson, och då gäller det att satsa på en konstruktion som gör att den kan klara av de förhållanden som också kommer med att den ska stå utomhus.

– Figuren har inspirerats av en leksak som jag hade när jag var liten, som jag har omformat. Ögonen följer bollen i min figur, precis som publiken följer sporter som bordtennis, tennis och badminton.

Därför blev figuren blå

Den blåa färgen har fått många att associera till smurfarna, något som Peter Johansson inte har något emot, däremot är det ingen referens han använt sig av i arbetet. Färgen kommer från äldre sporthallars blåa golv och såväl som att både pingisracket och bord brukar gå i just blått.

– De som kommer dit för att spela pingis ska bli glada av att se figuren då de går in i sporthallen, säger Peter Johansson.