Tarik Saleh målade Fascinate 1989. Graffitimålningen är egentligen inte den ursprungliga, den första målningen tvingades Tarik måla över. Foto: Mitt i

Konstnären: ”Målningen en del av Stockholm”

Tarik Salah, 49, är en av konstnärerna bakom graffitimålningen Fascinate. – Jag är förvånad över att målningen fått stå så länge, säger han.

  • Publicerad 12:41, 24 apr 2020

Tarik Saleh kände inte till politikernas beslut att riva väggen med hans graffitimålning Fascinate

– Dom har försökt att riva den där väggen så länge, generationer av politiker har försökt, det har varit nolltolerans mot graffiti. Det jag är mest förvånad över är att våra institutioner har lyckats stå emot en rivning så länge.

Målade ”illegalt”

Tarik Saleh och hans kamrat målade graffitimålningen 1989. Då var Tarik Saleh 17 år. Han och kamraten hade redan ett par år tidigare målat en annan graffitimålning på väggen:

– Den där väggen är speciell, när vi var 15 år målade jag och min kumpan Circle illegalt på väggen. Då kom en lärare och sa åt oss att måla över målningen. Ägaren till fastigheten frågade varför vi målade över målningen och gav tillstånd till att måla på väggen.

Tarik Saleh och hans kamrat målade en andra graffitimålning på väggen, legalt den här gången, den målning som funnits att beskåda i över 30 år och som kallas Fascinate:

– Jag var jättestolt när jag gjort målningen, säger Tarik Saleh.

”En del av Stockholm”

I dag är Tarik Saleh 49 år. Graffitimålningen ser han numera som en del av Stockholm.

– Jag brukar åka ut dit och titta någon gång per år, men det är inte min målning längre, den är mer ett minne av min ungdom. Jag vet att den har större betydelse för andra människor.

Han tillägger:

– Jag är förvånad över att målningen fått stå så länge. Andra graffitimålare har låtit den vara.