Giraffen som nu pryder Riddarplatsen. Foto: Emelie Henricson

Konstnären avslöjar: Därför blev det en giraff i Jakobsberg

Thomas Karlsson heter konstnären bakom Jakobsbergs nya giraff. Här avslöjar han varför det blev just detta verk som nu pryder Riddarplatsen.

  • Publicerad 17:22, 3 sep 2015

Sent på nätterna när torget och centrum är tomt kan giraffen och "Pojken" stå där och hålla lite ordning.

Statyn "Pojken" vid Jakobsbergs station har fått sällskap av en 4,2 meter hög giraff.

Bakom det nya verket står skulptören Thomas Karlsson, uppvuxen i Kälvesta alldeles på gränsen till Järfälla kommun. Nu har han satt sitt avtryck hos Jakobsbergsborna.

"Större än människan själv"

Det efter en bedömning av en jury bestående av bland annat representanter från HSB, som i sitt projekt "Konstnedslaget" bidragit med skulpturer i Jakobsberg, och elever vid konstutbildningar.

– När jag kom till platsen och förstod var den skulle stå tyckte jag att det passade med något som tog tag i höjden och gav Jakobsbergs centrum fokus, större än människan själv, säger Thomas Karlsson.

"Kan finnas plats för en giraff"

Giraffen kom på plats vid Riddarplatsen, mitt emot Coop på onsdagen. Och reaktionerna sedan dess har varit många. Vissa av Järfälla Tidnings läsare tycker att den är rolig, och en frågar sig om den kanske inte ska få en giraffunge i framtiden. Andra undrar vad en giraff gör i Jakobsberg.

– Den här platsen finns till för de som växer upp här. En giraff är främmande i både Järfälla och i Sverige. Då tycker jag att det kan finnas plats för en giraff, säger Thomas Karlsson.

"Kändes självklart"

Idén kom när han besökte den plats som kommunen ville ha.

– Det var jag som hade det slutgiltiga i vad jag ville göra. Det kändes självklart på platsen att det skulle vara en giraff.

Thomas Karlsson har tidigare arbetat med skulpturer av djur i stadsmiljö, som i centrum och parker. På Årsta torg står till exempel hans "Årsta Zoo", med en tiger, noshörning och krokodil i samma stil som giraffen.

"Kan hålla lite ordning på torget"

Metoden påminner om origami, efter en modell skapad i datorprogram.

– De handlade först om att hitta ett system för att vika en sådan här sak, giraffen med sin långa hals, kroppen och svansen - det var spännande och en konstnärlig utmaning också, säger Thomas Karlsson.

Kommunen och HSB har valt platsen och "Pojken" och giraffen ska sedan få en till kompis vid Riddarparken. Tanken är att giraffen vrider på huvudet mot "Pojken" och pendeltågsstationen.

– Sent på nätterna när torget och centrum är tomt kan giraffen och "Pojken" stå där och hålla lite ordning. De bildar som en osynlig linje, säger Thomas Karlsson.

Varför är det viktigt med konst på ställen som Riddarplatsen tycker du?

– Jag tror att det finns ett mervärde som håller på att försvinna och det är saker som inte är rationella. Vad ska det vara bra för? Man ställer frågor och kräver svar, men i stadsrummet måste det finnas plats för allt. Som konstnär är det fantastiskt att få genomföra ett stort projekt som man annars inte fått. Det här kommunicerar på ett bredare sätt än små utställningar som inte många ser eller att man säljer till någon som är intresserad av att ha det hemma.

Så gjorde han giraffen:

Thomas Karlsson har skapat giraffen av 918 bitar återvunnen wellpapp och smältlim. Genom ett datorprogram har han skapat en tredimensionell modell i datorn och sedan skapat en mönsterproduktion likt det som används vid klädproduktion. Efter det har Thomas Karlsson byggt ihop skulpturen i sin ateljé.

– Sedan har Västermalms metallgjuteri i Norsborg gjutit den i aluminium, säger han.

Film om giraffen

Om du är intresserad av att veta mer om hur giraffen kom till så medverkar Thomas Karlsson i ett UR-program den i september i SVT om hur konstnärer jobbar. Där går det att se mer av processen bakom giraffen.