Konstnär ville inte bli IT-konsult

Det finns de som säger att förorten består av grå betong.  – Det beror på åt vilket håll man riktar blicken, säger Mats Adelman, konstnär med sitt hem i Tensta och ateljé i ett av de röda husen på Eggeby gård. I sommar ställer han ut på tre ställen i Järva.

  • Publicerad 01:15, 6 jun 2015

Det kanske inte var så klokt ekonomiskt, men jag hade inte velat bli IT-konsult.

Fönstret i ateljén står öppet så att man ska kunna höra fåglarna och utanför lyser några gullvivor i skogsslänten. På ett träd sitter en så liten fågelholk att det inte ens är en fågelholk. Den är ämnad för bålgetingar.

– Det var sonen som ville testa, säger Mats Adelman.
Intresset för konst och natur har för honom själv gått hand i hand. När han började titta på fåglar i 9–10-års-åldern ville han också rita dem. Och på den vägen är det.

Mats Adelman har gått flera konstskolor, men aldrig tänkt att han skulle bli konstnär.

– Jag valde det som verkade roligt, det vart så. Det kanske inte var så klokt ekonomiskt, men jag hade inte velat bli IT-konsult.

I dag målar han och skulpterar i olika material, helst trä, men han har även arbetat i betong för att göra sina skapelser mer beständiga – och han gör det med skogen runt knuten. Skogen är en inspirationskälla, skräckfilm en annan.

– Jag är intresserad av platser som är övergivna. Det är inte ur en människas ögon man ser mina motiv.

I ateljén finns målningar, teckningar och skulpturer.

– Många verk är gamla. Jag återanvänder och bygger om dem. Det är bra att få in pengar om jag kan sälja något, men jag tycker om att ha de omkring mig och jobba vidare med dem.

En del av verken, kommer att ställas ut på Tensta konsthall från den 17 juni, några verk visas samtidigt på Eggeby gård och på Kista bibliotek kommer man att kunna se en super8-film som han har gjort.

Behöver man se allt?

– Förutom den trevliga promenaden mellan Tensta och Kista så tror jag att det kan vara värt det för den konstnärliga upplevelsen.

MER Aktuell

Från och med 17 juni visas Mats Adelmans konst på tre ställen i Järva: Tensta konsthall, Eggeby gård samt i Kista bibliotek. Utställningen på Kista bibliotek pågår till och med 30 augusti, på Tensta Konsthall samt på Eggeby gård sträcker sig utställningarna fram till den 4 oktober.