Konstnär i mormors fotspår

Konsten föddes i barndomens lek och glädje. Nu är Denise Gustafsson redo att ta nästa kliv i sin karriär med ett stipendium från Håbo kommun i ryggen. – Det betyder jättemycket, säger hon.

  • Publicerad 01:15, 17 okt 2021

Mormor och jag har
alltid pysslat och målat.

För den konstintresserade Håbobon kanske Barbro Gustafsson väcker minnen till liv. Möjligen hänger det något verk i några bostäder här och där som bär hennes namn. Nu är det dags för nästa Gustafsson att visa upp sig. 32-åriga Denise Gustafsson tilldelas Håbo kulturstipendium 2021.

– Det är jätteroligt. Det känns lite overkligt och otippat. Jag var inte alls beredd på det och jag är fortfarande lite chockad faktiskt, säger hon.

Det var först 2019 som det blev lite mer allvar av Denise konst. En konst som funnits i hennes liv väldigt länge, mycket tack vare mormor Barbro.

– Ja, jag har målat ända sedan jag var liten. Mormor och jag har alltid pysslat och målat och jag brukar säga att jag målade innan jag kunde gå.

Som så ofta kom livet emellan, men i ett par år nu har hon alltså sålt tavlor.

– Jag skapade en hemsida, skaffade ett instagramkonto, visitkort och hade lite utställningar. Jag hade samlat på mig en hel del tavlor som jag tyckte var värda att försöka sälja.

Motiveringen till priset lyder: ”För ett ungt och engagerat konstnärskap. Denise har ett driv och ett lokalt perspektiv som kan gynna kommunens kulturella liv.”

– Jag målar abstrakt med akrylfärg. Det är väldigt olika motiv. Jag tänker att jag i framtiden skulle vilja ha min egen nisch. Men i dag målar jag bara allt som jag får inspiration av. Det är högt och lågt, färgglatt och svartvitt.

Vad betyder det här stipendiet?

– Det betyder jättemycket. Dels ger det mig en möjlighet att satsa ännu mer på det. Jag skulle vilja använda det till att skaffa en bra lokal att jobba i och till att förbättra min hemsida.

Håbo kommun delar vartannat år ut Håbo kulturstipendium. Håbo kulturstipendium ska stimulera kommunens kulturella liv och uppmuntra kulturellt verksamma personer eller grupper i kommunen. Stipendiet delas ut till personer, grupper och organisationer som är bosatta i – eller har anknytning till – Håbo kommun.

Stipendiat utses av kultur- och fritidsnämnden och belönas med
20 000 kronor.

Fakta: Håbo kommun

Visa merVisa mindre