Skulptör. Carl-Gustaf Ekberg vid invigningen av konstverken i Centralparken, 2019. Foto: Privat

Konstjuveler att spana in i sommar

Börjar hängmattan bli tråkig och boken seg? Ge dig då ut ditt närområde och spana in konsten som finns runt omkring. Här tipsar vi om några smultronställen att upptäcka.

  • Publicerad 14:52, 16 jul 2022

Meditera med bronsstatyer

I Centralparken i Täby finns skulptören Carl-Gustaf Ekbergs nio olika bronsskulpturer och samtidigt lyssna på en ljudfil med meditation via QR-koder. Ljudfilerna både berättar om verken och instruerar till meditation.

"Konstnärens önskan är att skulpturerna ska göra intryck och ge betraktaren en positiv känsla" skriver Täby kommun.

"Starck" konst vid församlingen

Vid Klockaregrändsområdet i Danderyd hittas en konstjuvel. Det är Maj Starcks "Lykthuset". En tornliknande skulptur med motiv av små människor i olika stadier i livet.

En liten bit därifrån ligger Danderyds kyrka och Församlingens hus där konstnären Tove Siri Heggelund Andreassen som ställer ut målning, grafik och skulpturer med tema "Japan, karate, människor och djur" fram till 28 augusti.

Närmaste busstation är Danderyds kyrka.

Sista chansen för Bernströms pandemikonst

Till och med den 21 augusti pågår Vallentuna konstförenings sommarutställning av Björn Bernströms konst: "Måleri under pandemi". Björn är en känd konstnär sedan 80-talet och har suttit med i juryn i Liljevalchs Vårsalong.

"Motiven föreställer landskap, urbana miljöer med ljus och kontraster", skriver föreningen.

Utställningen visas i Konstkuben i Vallentuna kulturhus.

Titta på män i båt

I Österåker finns en stor skatt med offentlig konst som skulle kunna sysselsätta besökare i flera timmar. Bland många verk finns Sture Collins skulptur "Män i båt" som föreställer två gubbar i just en båt utanför Bergagården. "Det är något galet över de två männen" skriver Stockholms länsmuseum.

Bara ett par stenkast bort längs Åker's kanal finns flera verk att lära sig mer om under en somrig promenad som Tomas Lackes verk "Nuna" eller Fredrik Noréns "Restless". Den som känner sig manad kan hitta konstverken via appen 'Upptäck konsten'.

Frodas i konstnavet Vaxholm

För den som vill ta en färd lite längre ut i skärgården är Skulpturparken vid Roddarhuset den mest heta konstplatsen i Vaxholm. Där finns både konst utanför och innanför i Roddarhusets väggar, och plats att fika på.

Till och med den 18 augusti pågår en samlingsutställning på Roddarhuset med både måleri, skulpturer och olika konsthantverk.

Skulpturskogen ligger intill Edsbyvägen vid Övre Runby. I närheten finns också kaféet Villa Ed där man kan ta en kopp kaffe.

Konst både på dagen och natten

I Märsta finns Larz Eldbåges konstverk "Blå form" från 2011 att beskåda i vattendammarna i Märsta. En upplyst skulptur på nattetid.

Det i Sigtuna på dagen. I broschyren Konstpromenaden finns tre olika promenader i förbi olika konstverk. Broschyren finns på Sigtuna museum och Valstakonst.

Leta efter gömd konst i skogen

I Upplands Väsby anordnar Kulturföreningen Källare-Skulpturskogen Ed utställningar i Skulpturskogen Ed. Då fyller de en skogsslinga med skulpturer av olika slag.

Den pågående utställningen heter "Gåtfulla träd". Nio konstnärer ställer ut ett 30-tal olika konstverk i varierande form och storlek.

Gåtfullt. Kan du hitta det 30-tal olika konstverken i Skulpturskogen? Här är ett av verken som föreningen ställer ut. Foto: Privat

Visste du att...

... Stockholms läns musem har en gratis app som heter 'Upptäck konsten' som finns att ladda ner på smarttelefoner?

I den kan du hitta konst i ett flertal stockholmskommuner.

Vigsel för alla

Nyheter Pride. Drop-in vigsel under regnbågsveckan. Prideflaggan hissades och rådhuset, Sigtunas hjärta, öppnade dörrarna för vigsel med budskapet: Alla är välkomna. Detta fick Uppsalaparet att kasta sig i väg till Sigtuna. – Sån tur har man bara...fredag 12/8 15:12

Här slår Tomas nytt världsrekord

Nyheter Slog sitt eget rekord i att kicka boll liggandes Tomas Lundman är världsmästare i att liggandes kicka en boll. Under onsdagen slog han nytt världsrekord på Midgårdsbadet i Märsta.onsdag 10/8 16:28

Nästan två miljoner resenärer från Arlanda

Nyheter Nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin Flygstrejk, pandemi och störningar i flygtrafiken i Europa. Trots det ökar resandet till och från Arlanda och antalet resenärer är nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin.tisdag 9/8 13:21

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00