Fotbollsklubben Högdalens AIS har blivit utlovade konstgräs till Högdalens bollplan i flera år. Det senaste beskedet var att gruset skulle bytas ut mot konstgräs i år.

Nu blir det nästa år, enligt beskedet från idrottsförvaltningen.

Orsaken är att konstgräset som Högdalen ska få kan ligga kvar på Hammarby IP ett år till, då det inte är för utslitet för elitspelarna än.

Ingen 11-mannaplan

Men det ställer till det för Högdalens AIS, som i flera år behövt tacka nej till ungdomar som velat spela fotboll, just på grund av planbrist.

I dag finns nämligen ingen 11-mannaplan med konstgräs i Högdalen, vilket gör att klubben får åka till Hagsätra eller Gubbängen.

– Vi har inte kunnat behålla våra unga i flera år, de har sökt sig till andra klubbar. Det är jätteviktigt att vi får konstgräset, framför allt i pandemiläget, så att vi kan få ungdomar att fortsätta med idrotten. Det byggs också mycket, så bara vi får konstgräs kommer vi fylla planen, säger Jörgen Larsson i Högdalens AIS.

Klubben planerar även att ordna gåfotboll och anlägga en bouleplan intill, i samband med att de får konstgräs.

"Ständigt pusslande"

Karin Ernlund (C) är idrottsborgarråd i Stockholm. Hon beklagar att Högdalen får vänta ytterligare ett år.

– Det är en hållbarhetsfråga att elitlagen ska spela på elitgräs så länge som det är spelbart för dem. Hela poängen är att ta tillvara på det konstgräs som vi har och nyttja det maximalt, så detta är på inget sätt en nedprioritering av Högdalen, säger hon.

Hur gör ni för att få till fler idrottsytor i staden?

– Det är ett ständigt pusslande när en stad byggs, att bygga både bostäder, skolor, idrottsplatser och parker, säger Karin Ernlund.