Glada. Ronny Andersson, Charlotte Sachs, Gunnel Åkerhielm och Leif Ahrle. Charlotte Sachs blev föreningens första utställare, här i rummet på Pavven. Foto: Mikael Andersson

Konstförening hittar nya krafter – och ett nytt hem

Föreningen Danderyds konsthall blir Danderyds konstrum och flyttar in i ett rum i den tidigare ungdomsgården Pavven.

  • Publicerad 11:30, 2 maj 2022

Jag tror att det blir en bra injektion för alla som målar och är kreativa här.

I slutet på förra året gick "Danderyds konsthall" på sparlåga och var på väg att läggas ned. Det behövdes nya krafter efter att man under en tid varit utan lokal.

Efter ett arbete för att behålla föreningens engagemang har man nu röstat fram en ny styrelse, hittat en ny lokal och ska snart sätta igång med verksamheten igen. Föreningen byter namn till "Danderyds konstrum" och flyttar in i den gamla ungdomsgården Pavven.

Den nya ordförande i föreningen och glaskonstnären Leif Ahrle ser positivt på framtiden.

– Det känns väldigt roligt det här, säger han.

Han berättar att en engagerad arbetsgrupp var de som räddade föreningen.

– De har gjort en fantastiskt insats. De ville verkligen fortsätta, och sen frågade de om jag ville vara med. Då sa jag: 'Okej, jag är på'. Det känns spännande.

Räddade föreningen

Akrylkonstnären Gunnel Åkerhielm har varit med i föreningen i ett antal år och satt med i arbetsgruppen.

– Vi hoppas och tror det här kommer bli bra. Danderyd och Djursholm behöver det här, säger hon.

Danderyds konsthall har de senaste åren mött en del motgångar. 2019 var föreningen tvungen att flytta ut ur Ösbysjöns lokaler, då kommunen menade att lokalerna var ämnade för annat än konstverksamhet.

Sedan dess har föreningen med ljus och lykta letat efter en ny plats.

– Det har varit lite motigt för oss. Men nu till höstkanten tänker vi att det ska komma igång ordentligt, säger Gunnel Åkerhielm.

Omstridd plats

Det blev livliga protester från lokalborna när ungdomsgårdsverksamheten i Pavven lades ned 2019. Under 2021 har lokalerna renoverats och konstnären Kattis Öhlin har öppnat en kursverksamhet i lokalerna.

Helgen efter påsken höll 'Danderyds konstrum' sin första utställning. Ordförande Leif Ahrle berättar att deras lokaler både kommer att fungera som en plats för utställningar och ateljé.

– Tanken är här att det ska vara till nytta för de som inte har ateljé hemma. Pavven blir ett konstcentrum och det känns kul att bidra till.

Föreningen flyttar in på ett ettårskontrakt.

– Jag tror att det blir en bra injektion för alla som målar och är kreativa här. Vi kommer kunna ha ateljé, hålla föredrag. Få en plats för det engagemanget vi har. Det kommer bli en samlingspunkt.

Konsthall

Konstföreningen. I början på året höll föreningen Danderyds konsthall ett andra årsmöte för att besluta om föreningens framtid. En arbetsgrupp togs fram för att starta en ny förening. Det resulterade i Danderyds konstrum, med en ny styrelse.

I mars togs ett beslut om ett tillfälligt bidrag på 30 000 från Danderyds kommun till föreningen.

Pavven. Under 2021 startade konstnären Kattis Öhlin en kursverksamhet i Pavvens nyrenoverade lokaler.

Visa merVisa mindre