Konstfack kan flytta från om det byggs bostäder vid Designens hus.

Konstfack hotar att flytta från Telefonplan: Konstnärerna vill inte titta in i nytt bostadshus

Blir det bostäder blir det inget Konstfack. Konstfack hotar att flytta om de omstridda lägenheterna vid konstskolan blir verklighet.

  • Publicerad 18:35, 11 nov 2015

– Vi vill men vi kan inte vara kvar eftersom det redan är väldigt pressat för oss med de grannar vi har inpå oss. En konstskola är inte en kontorsverksamhet som pågår under kontorstid. Vi har verksamhet dygnet runt och på helger, säger Maria Lantz, rektor på Konstfack.

Och redan idag får skolan klagomål från grannar som störs av skolans verksamhet.

– Vissa aktiviteter låter, man kanske har en öppen dörr och sågar eller borrar i något, det kan vara musik, det kan vara skratt. Ateljéer har stora fönster för att få in ljus, då kan det stundtals bli väldigt varmt  och man kanske öppnar fönstren, då kan det läcka ljud.

"Konstnärer behöver tankens frihet"

Planen är att Designens hus ska rivas och istället ersättas av ateljéradhus och 150 lägenheter. En idé som stött på patrull från både Länsstyrelsen och konstnärer som istället velat inrätta ett produktionshus för konst i huset.

Och grannar utanför fönstret har också negativa effekter på själva skapandet, menar Maria Lantz.

– Det finns en annan aspekt. Om man ersätter huset men bostäder så kommer man att titta rakt in i någons sovrum. Konstnärer behöver tankens frihet, eleverna ska inte behöva känna att de inte kan titta ut för då stirrar jag in i någons hem, säger Maria Lantz.

Hon fortsätter:

–  Idag tittar vi ut på en svart neutral yta där det inte händer något. I framtiden tittar man in i folks hem där folk rör sig och lagar mat. Det jag menar är att det är lätt att bli visuellt distraherad  av de aktiviteterna. Då får man börja täppa till sina fönster och skaffa rullgardiner. Men då stänger man ju av ljuset. Att kunna titta ut på en oändlighet och titta upp på himlen, det kommer att försvinna, säger hon.

Att skolan ska kunna samexistera med ännu fler grannar, kan bli svårt, menar hon.

– Här blir det frågan om att man bygger för konflikter. Man bygger en miljö där vi kan ryka ihop. Vi är inte intresserade av det, vi vill inte provocera.

Betyder det här att ni flyttar om det blir bostäder?

– Vi får väl se. Men med de erfarenheter vi har så ser jag bara att det blir jättesvårt. Om Designens hus måste rivas för att det inte är lönsamt så får man väl göra det men då får an se till att bygga något som fungerar med det som är här nu. Vi vill vara kvar vi tycker att det är fantastiska lokaler.

LÄS ÄVEN: KOMMENTAR: Det är rätt, Konstfack – flytta!