På Konstjord vid Nobelberget i Sickla samlas kreatörer av allehanda slag för att dela lokaler, material och skaparglädje. På bilden: Julia Rio. Foto: Sacharias Källdén

Konsten lever kvar vid Nobelberget – genom co-working

På Konstjord vid Nobelberget i Sickla samlas kreatörer av allehanda slag för att dela lokaler, material och skapar­glädje. Nu vill de locka nya kollegor­.

  • Publicerad 14:06, 22 okt 2020

Platsen ska formas av de som är här, och den ska hela tiden bli något nytt.

I en luftig och ljus gammal fabrik mitt i byggkaoset på Nobelgatan sitter uppåt 30 konstnärer och näringsidkare i skilda discipliner. Ett dussin rum på två våningsplan rymmer fotografer, dansare, clowner, stylister, författare och ingenjörer som delar både arbetsbord och material. De har befunnit sig här i snart ett år nu, men lokalerna är fortfarande under omvandling.

– Vi är i ständig förändring, säger Alice Bulukin, som just nu huvudsakligen jobbar med att få ordning på alla prylar i verkstaden.

– Platsen ska formas av de som är här, och den ska hela tiden bli något nytt.

Tanken är att alla som verkar i lokalerna kan dra fördel av varandras kreativa uttryck, och det är både vision och verklighet här, enligt Alice.

– Jag älskar att Julia står och målar här bredvid när jag sitter vid datorn. Det blir en helt annan frihet i tanken än i ett kontorslandskap.

Nobelberget. Filmteamet What took you so long? jobbar­ med en film för Clowner utan gränser som sitter intill. Foto: Sacharias Källdén

Också samarbeten är både ideal och praktik. När Mitt i Nacka kommer på besök sitter filmteamet What took you so long? och klipper en film för Clowner utan gränser. Vid skrivbordet intill sitter clownerna.

– Det är perfekt att vi hamnade här, nära filmteamet. Så många samarbeten har blivit möjliga, säger clownen Mays.

3D-printar en låslåda

Kodaren Stefan står nere
i verkstaden och skriver ut en låslåda på 3D-skrivaren. Han ska fixa låset till en dörr här.

I verkstaden finns gemensamma material, och VR-set för den som behöver ett avbrott. Cirkulärt tänkande och delningsoptimering är grundbultar i maskineriet på Konstjord. Tillgång till lokalerna bygger på medlemskap.

– Bibliotekstanken är viktig för mig. Vi har ganska låga priser. Alla ger ju något, vi ger och tar, säger Alice.

– Kontor står tomma på natten – varför används inte­ dem? Det går att dela så mycket bättre än folk normalt gör.
 

Alice Bulukin. ”Jag brinner för att sätta ihop människor. Typ, du vill bygga ett träd, gå och prata med henne, hon pysslar med buskar.” Foto: Sacharias Källdén

Nobelberget har länge varit hemvist för många av Konstjords medlemmar, och flera var involverade i scenkonstverket Satans demokrati.

– Det har satt en stark prägel här, lärt oss att jobba i ett fungerande kaos. Att förstå vad som behövs för att hålla ihop ett community. Att hitta till den gemenskapen och samtidigt värna om friheten en kreatör kanske längtar efter.

När Nobelberget revs var det en sorg för Alice och många av hennes kollegor. Det fanns en rädsla att kunskap och skaparkraft skulle gå i graven med området. Men all kreativitet som varit­ har lämnat avtryck, och inspirerat­ aktörer i Sickla och Nacka att våga satsa här, menar­ Alice.

– Det höjde auran, konsten gör ju det. Och området är ju ett industriområde som har en historia, säger hon.

– Den här byggnaden var en liten fabrik, med skorstenar ... Historien lockar fram det konstnärliga uttrycket.

Just nu byggs ett kafé, restaurang och scen i källaren invid Konstjords verkstad. Utanför fönstren byggs det
i rask takt, en våning i veckan ett tag, enligt Alice. Också Konstjord har en ambition att växa, och nu ser det ut att ta fart.

– Man kan komma och ringa på, om man är intresserad eller bara vill se lokalerna. Vi är flera som är glada att visa runt här, säger Alice.

Foto: Sacharias Källdén

Konstjord ateljé och co-working space

På Konstjord finns studio, pod-studio, verkstad, utställningsutrymme och utrymme för workshops, mötesrum, kontor, tyst kontor och kök.

Ett basmedlemskap ger tillgång­ till de öppna ytorna: fria skrivbord, verkstaden, kök, printers, kaffe och te. Du har också rätt att boka mötesrum och ljudinspelningsrum.

Det går också att hyra ett eget kontorsutrymme för att göra en plats personlig. En plats kan också delas med andra.

Den som hyr har tillgång till kontorsmaterial, printer, 3D-printer, en del konst­material och verktyg, kaffe, te och vissa basvaror

Visa merVisa mindre