Välbesökt. Många ville se ljuskonst utomhus. Här fotar Lidingöbon Herman Fahlgren "Ljusets drottning". Foto: Pekka Pääkkö

Konsten frodas – trots pandemin

13 utställningar i stadshuset. Därtill har Millesgården kunnat hålla öppet nästan hela pandemin. Och så har ön fått mer offentlig konst. Så har konstlivet på ön klarat sig under corona. "Möjligheterna att uppleva konst har varit goda, säger kulturchef John Svensson."

  • Publicerad 06:55, 23 feb 2021

Så det har blivit mindre festligt på det sättet.

Under 2020 har 13 konstutställningar kunnat hållas i stadshusets foajé. Däribland ungdomsutställningen BLANK i höstas och Lidingö Moderna i våras. Två planerade utställningar har ställts in.

Detta framkommer att kultur- och fritidsnämndens verksamhetsberättelse för 2020.

Coronapandemin har varit en prövning för konstlivet på Lidingö. Till exempel ställdes Lidingökonstnärernas konsthelg in. Däremot blev deras utomhusutställning "Ljus på Långängen" välbesökt och fick förlängas.

Millesgården öppet

Därtill har Millesgårdens museum kunnat hålla öppet med anpassningar under hela pandemin.

Gallerier, som Galleri Elfva på Elfviks gård har kunnat ha utställningar.

– Det säger något om att det går att hålla utställningar i stora luftiga lokaler om den sociala distansen går att hålla. Vi har inte kunna ha några vernissager. Så det har blivit mindre festligt på det sättet, säger John Svensson, kulturchef på Lidingö stad.

Han menar att konstlivet på Lidingö ändå mår förhållandevis väl.

Tillskott av konst

– Jag kan inte uttala mig om enskilda konstnärer. Det har varit stora prövningar men möjligheten att uppleva konst för Lidingö har varit goda faktiskt, säger han.

Något som också har hänt är att Lidingö har fått ett tillskott av offentlig konst.

I en jaktscen i trappan till stadshuset från Bussgatan står nu de tre Carl Millesskulpturerna i "Diana gruppen" i spänd uppmärksamhet.

Springande vildsvin tar plats i stadshustrappan

I Dalénum kan den som vill dyka ner i sitt undermedvetna i Ulf Rollofs trumpetformade lekvänliga rutschkaneskulptur "Konstruktion".

Trumpet ska locka till lek i Dalénum