Konsten färgar pedagogiken på Tallbacken

Hur ser barn på konst? Hur uppfattar de former och färger? För de två konstälskarna tillika pedagogerna på Montessoriförskolan Tallbacken i Helenelund, Ulrika Ahlerup och Ulrika Kellner, handlar mycket av deras arbete om att utforska barnens tankar kring det kreativa skapandet.

  • Publicerad 08:15, 25 maj 2017

Personalen på Montessoriförskolan Tallbacken halvspringer om varandra i lokalen. Snart väntas en hel drös av föräldrar på förskolans vårvernissage, och nu ställs de sista målningarna och skulpturerna på sin rätta plats i lokalen.

Konstnärerna? Mellan två och fem år. Inspirationskällan? Surrealistisk, abstrakt konst från 1920- och 30-talet.

– I år har ett stort tema kring projekten handlat om konstnären Joan Miró, berättar förskolechefen Jeanette Eliasson.

De två pedagogerna bakom barnens vernissageprojekt, Ulrika Ahlerup och Ulrika Kellner, förklarar att valet kom lite av sig självt – de är båda stora älskare av konst överlag.

– Jag var på Miróutställningen på Waldermars udde och blev väldigt inspirerad, förklarar Ulrika Kellner.

Hon menar att det abstrakta i konsten, färgerna och formerna, öppnar upp för intressanta tolkningar av barnen på förskolan.

Det är inte första gången förskolan har vårvernissage. De båda pedagogernas intresse för konsten har skapat en slags tradition på Tallbacken, där allt barnen skapat under läsåret visas upp för föräldrar och syskon.

– Eftersom vi själva brinner för det så blandar vi in konsten i nästan allt vi gör, säger Ulrika Ahlerup och får medhåll av hennes kollega.

Samtidigt som personalens uppenbara passion för målandet har format arbetet på Tallbacken är en sak det allra viktigaste, enligt de båda pedagogerna – barnens egna inflytande och engagemang.

– Vi följer barnens intressen och ser hur de reagerar på olika projekt och ämnen. Man märker ganska snabbt vad barnen tycker är kul och inte. Vi fick jättebra respons när barnen själva fick titta på bilder av Miró och diskutera dem, utgå från deras känslor kring konsten och sedan göra sina egna versioner av dem, säger Ulrika Kellner.

Barnskratten på gården kan höras in i lokalen. Ytterdörren står vidöppen mot den varma vårluften och för de små konstnärerna. Och snart fylls också den lilla lokalen med ett gäng stolta föräldrar.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Peab återstartar sitt bostadsbygge på Turebergs allé

Nyheter Pandemianpassade planlösningar – säljstart på söndag I januari 2019 drog Peab i nödbromsen för projektet på Turebergs allé på grund av en alltför sval bostadsmarknad. Nu återupptas bygget av de 116 bostadsrätterna.fredag 17/9 10:50

Allvarlig olycka i Häggvik – två till sjukhus

Nyheter Bil voltade på Häggviksleden En olycka inträffade i södergående riktning på Häggviksleden på torsdagskvällen. Polisen larmades klockan 22.15 och även räddningstjänst och ambulans kallades till Häggvik.fredag 17/9 7:20

Baltikumdagen firar femton år på Herby hembygdsgård

Nyheter "Vi vill att Sollentunaborna ska få ta del av de baltiska traditionerna" Baltikumdagen firas i Hersby hembygdsgård på lördag. Då varvas dans- och musikuppträdaden med tal från ambassadörer från hela Baltikum för att uppmärksamma 30 år av självständighet.fredag 17/9 7:10