Konsten färgar pedagogiken på Tallbacken

Hur ser barn på konst? Hur uppfattar de former och färger? För de två konstälskarna tillika pedagogerna på Montessoriförskolan Tallbacken i Helenelund, Ulrika Ahlerup och Ulrika Kellner, handlar mycket av deras arbete om att utforska barnens tankar kring det kreativa skapandet.

  • Publicerad 08:15, 25 maj 2017

Personalen på Montessoriförskolan Tallbacken halvspringer om varandra i lokalen. Snart väntas en hel drös av föräldrar på förskolans vårvernissage, och nu ställs de sista målningarna och skulpturerna på sin rätta plats i lokalen.

Konstnärerna? Mellan två och fem år. Inspirationskällan? Surrealistisk, abstrakt konst från 1920- och 30-talet.

– I år har ett stort tema kring projekten handlat om konstnären Joan Miró, berättar förskolechefen Jeanette Eliasson.

De två pedagogerna bakom barnens vernissageprojekt, Ulrika Ahlerup och Ulrika Kellner, förklarar att valet kom lite av sig självt – de är båda stora älskare av konst överlag.

– Jag var på Miróutställningen på Waldermars udde och blev väldigt inspirerad, förklarar Ulrika Kellner.

Hon menar att det abstrakta i konsten, färgerna och formerna, öppnar upp för intressanta tolkningar av barnen på förskolan.

Det är inte första gången förskolan har vårvernissage. De båda pedagogernas intresse för konsten har skapat en slags tradition på Tallbacken, där allt barnen skapat under läsåret visas upp för föräldrar och syskon.

– Eftersom vi själva brinner för det så blandar vi in konsten i nästan allt vi gör, säger Ulrika Ahlerup och får medhåll av hennes kollega.

Samtidigt som personalens uppenbara passion för målandet har format arbetet på Tallbacken är en sak det allra viktigaste, enligt de båda pedagogerna – barnens egna inflytande och engagemang.

– Vi följer barnens intressen och ser hur de reagerar på olika projekt och ämnen. Man märker ganska snabbt vad barnen tycker är kul och inte. Vi fick jättebra respons när barnen själva fick titta på bilder av Miró och diskutera dem, utgå från deras känslor kring konsten och sedan göra sina egna versioner av dem, säger Ulrika Kellner.

Barnskratten på gården kan höras in i lokalen. Ytterdörren står vidöppen mot den varma vårluften och för de små konstnärerna. Och snart fylls också den lilla lokalen med ett gäng stolta föräldrar.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”Jättestort för svensk tennis”

Sport Fördubblar de svenska tävlingarna Svenska tennisförbundet och arrangören Andreas Vinciguerra är överens. Satsningen i Långtora kommer att stärka Svensk tennis. – Att få spela på hemmaplan är ju en stor fördel, säger Andreas...torsdag 28/10 9:47

Hundratals unga lockas till gymnasielagens matcher

Nyheter Helgkvällarnas skolmatcher i Norrort lockar storpublik – men stöket kring dem oroar Ett nytt fenomen har fötts och det lockar många hundra ungdomar till bollplanerna i norra Stockholm. Fredagskvällarnas glödheta matcher mellan gymnasieskolor bjuder på glädje, adrenalin och folkfest...torsdag 28/10 5:57

Polis och nattvandrare efterlyser fler vuxna på skolmatcherna

Nyheter "Följ med era ungdomar och titta på fotboll tillsammans" Både polisen och nattvandrarna skulle önska att fler föräldrar var med när matcherna mellan olika gymnasieskolor spelas.torsdag 28/10 5:56