Ida Leveby Andersson tar farväl av Värmdö genom en reflektion av sin tid i kommunen. Foto: Mitt i Stockholm

Konsten att prata med en Värmdöbo

De flesta undviker enkäter, men inte Värmdöborna. Det menar Mitt i:s Ida Leveby Andersson.

  • Publicerad 17:20, 18 sep 2018

Det är i det närmaste en konst att få folk att ställa upp på en enkät. Särskilt en regnig höstdag vid Värmdö marknad. Frågorna skulle överrumpla vem som helst som bara går ett oskyldigt ärende.

Helt plötsligt har den intet ont anande personen en journalist framför sig. Där står jag, redo med block och penna och önskar svar. ”Vilket Värmdöparti röstar du på?” ”Varför då?”.

När pärsen är över smyger en fotograf sig fram. ”Bara en liten bild. Och så vill jag förresten veta ålder, bostadsort och sysselsättning också. Resultatet får du se i tidningen på tisdag. Tack för mig!”.

Värmdöborna ställer upp

Om det hade varit jag så hade jag duckat. Skyllt på tidsbrist och rusat förbi. Men det har ni Värmdöbor inte gjort. Istället har ni plikttroget stannat kvar, skruvat lite på er men ändå svarat. Ni har till och med lett på bild.

Ni har haft mycket att säga om er kommun. Och jag har försökt att förbli opartisk om den. Avkrävt svar från politiker och skrivit den ena granskande artikeln efter den andra.

Nu när jag i tjänsten lämnar Värmdö kan jag äntligen ta bladet från munnen. Så den journalist som känner sig manad att göra ytterligare enkäter vid köpcentret hoppas jag få stöta på. Då ska jag säga att Värmdö är länets bästa kommun, för det är den. Och så ska jag le på bild.

Tack för mig!