Efter en knäskada var Enebybergs IF:s konståkare Alyona Teterukovsky, 18, tvungen att sluta tävla på isen.

Men när en dörr stängs – öppnar en ny.

Under de senaste åren har Alyonas engagemang för EIF och som ungdomsledare vuxit sig allt större. Något hon nu prisas för.

– Det var verkligen inte något jag väntade mig. Men jag känner mig väldigt tacksam, det är en stor ära.

En av två pristagare

Varje år delar kommunen ut stipendiet "Årets ungdomsledare" till två personer som inspirerar barn och ungdomar till sin sport eller föreningsaktivitet. Alyona delar årets pris med Amy Svanberg från Stocksunds scoutkår.

Båda motiveringarna lyfter stipendiaternas brinnande intresse för unga och deras engagemang i sina föreningar.

Började som 7-åring

Mitt i träffar Alyona i ishallen på Enebybergs IP. Temperaturen ligger runt nollan inne i ishallen, lite kallare än utomhus, och på isbanan tränar en barngrupp från konståkningen Djursholms Allmänna SK.

Ishallen är en plats Alyona spenderat många timmar i.

– Ja, det har verkligen blivit en hel del, säger hon och skrattar.

Hon läser just nu sista året på gymnasiet Östra real, fyller snart 19 och är på väg ut i vuxenlivet.

Intresset för konståkning började redan när hon var sju år.

– Mina föräldrar tog med mig till alla möjliga sporter. Men det var konståkningen som jag fastnade för. Jag tror det var blandningen av den sportsliga delen och det konstnärliga som gjorde att jag föll för det, berättar hon.

När hon var i 10-års åldern tog det fart.

– Då började jag tävla och det var väldigt kul. Konståkning kräver mycket styrka, kondition och fokus. Och sedan är det viktigt med uttrycket. Jag tror att det är många som dras till konståkning eftersom sporten och konsten går hand i hand.

Tränare i konståkning

Efter ett skadat korsband gick hon över till att arbeta mer som tränare.

Idag är hon en del av en träningsgrupp om sju personer som tränar unga konståkare i Danderyd. Hon berättar att hela gruppen brinner för konståkningen och att huvudtränaren Jessica von Rosen, som tränade Alyona när hon var ny, är en källa till inspiration.

Mellan fyra till fem gånger i veckan jobbar Alyona med unga konståkare i åldrarna mellan 6 och 13 år. Att se dem utvecklas motiverar, berättar hon.

– Att få lära känna barnen, kunna bygga en relation och hjälpa dem på vägen i något de tycker är roligt. Det ger väldigt mycket. Det är kul att se utvecklingen.

Ännu är hon inte helt säker på vad hon ska göra i framtiden. Hon har sökt till en utbildning på KTH, men överväger fortfarande sina alternativ.

Troligen stannar hon ett litet tag till på isen.

– Jag är lite kluven fortfarande. Jag kanske läser en kurs i konstvetenskap och fortsätter jobba här innan jag går vidare.