Konst i väntan på rotfyllning

Äntligen har Bergshamrakonstnärerna fått ett eget galleri – i tandläkarmottagningen. Det firades med ett vernissage.

  • Publicerad 11:41, 19 feb 2017

Man behöver inte vara patient här för att komma in och titta.

När biblioteket byggdes om fick Bergshamrakonstnärerna maka på sig. Allt som återstår av de tidigare utställningsytorna är en smal vägg bredvid tidningshörnan. Sedan dess har konstnärerna letat efter ett eget galleri.

Men vägen dit har varit lång och har varken gått över kommunens kulturförvaltning eller bostadsstiftelsen Signalisten. I stället hittade konstnärsföreningen lösningen i en tandläkarstol i höstas.

Christina Lovén i Bergshamrakonstnärerna gjorde en rutinundersökning hos tandläkaren Isabelle Hvalgren på Bergshamra Dental.

– Vi började prata om föreningens problem och det visade sig att Isabelle var konstintresserad så jag kastade fram frågan om vi kanske kunde få hänga på mottagningens väggar, säger Christina Lovén.

– Jag blev jätteglad. Jag behövde verkligen något på väggarna, säger Isabelle Hvalgren.

Nu har mottagningen funnits på Bergshamra torg i ett år och det firades med vernissage och sedvanligt mingel. Tavlorna kommer att hänga kvar och byts ut först när de säljs.

– Man behöver inte vara patient här för att komma in och titta. Men större sällskap får gärna hör av sig först, säger Isabelle Hvalgren.

På mottagningens väggar hänger nu abstrakt konst blandat en med hel del lokala motiv som Eva van Meers vattentorn och Inger Viklunds akvarell av Frösundas siluett sedd från Sjöstugan.

– Det är kul med byggkranarna. Det symboliserar dagens Solna, säger hon.

I samband med vernissagen var det även release för Marie–Louise Jägerskiölds–Spångs tecknade bok ”Så blev Finland ett land”.

– Jag har finskt påbrå på pappas sida. Boken bygger på brev som fanns i släkten, berättar författarinnan.

Under 2017 fyller Finland 100 år som självständig nation. Boken säljs i Sjöstugan vid Brunnsvikens strand.

Tre Bergshamrakonstnärer vill inte helt släppa biblioteket som galleri, utan alternerar på den minimala yta som finns kvar. Parallellt med vernissagen på tandläkarmottagningen passade Kristina Tennström på att visa ett urval av sin keramik och sitt måleri på biblioteket. Den utställningen pågår till den 3 mars.
 

MER Föreningen

I början på 1990–talet bildades föreningen Bergshamra för alla som en reaktion på ”Lasermannen” John Ausonius attacker på människor med invandrabakgrund.

Inom föreningen växte det fram en informell konstnärsgrupp som fick fast form i Bergshamrakonstnärerna.

I dag har föreningen cirka 25 medlemmar. Ett tiotal hänger ut på tandläkarmottagningen.

Visa merVisa mindre