Körgruppen Ornina startades 2006. I januari besöker och sjunger de hos Syriska förbundet i Vällingby. Foto: Fayez Chahrstan

Konsert för fred i Syrien hålls i Vinsta

I januari anordnar Syriska föreningen konsert för fred i Syrien. Under en kväll kommer lokalen i Vinsta ljuda av traditionell syrisk musik.

  • Publicerad 16:47, 6 dec 2019

För att uppmärksamma kriget i Syrien håller Syriska föreningen i Stockholm en konsert i sina lokaler i Vinsta. Under kvällen väntar ett framträdande av kören Ornina, som är Syriska riksförbundets kör.

– Vi sjunger klassisk arabisk musik, kulturella och traditionella sånger, som är hämtade från Syrien och närliggande områden, säger Fayez Chahrstan som, förutom att vara en del av kören, är riksförbundets sekreterare.

Syriska föreningen brukar hålla kulturkvällar några gånger om året.

– Vi vill främja integration och samförstånd genom kulturaktiviteter, och den här kvällen tillägnar vi fred i Syrien, säger Fayez Chahrstan.

"En av de främsta"

På schemat står också en musikertrio. Den leds av musikern Feras Charestan som komponerat låtarna och som spelar instrumentet qanoon, ett stränginstrument som är populärt i Mellanöstern.

– Feras är en av de främsta qanoonspelarna i arabvärlden. Han är nyanländ i Sverige och har snabbt anammat den svenska kulturen och tagit en masterexamen från Kungliga musikhögskolan. Det är en del av den integration som vi vill främja i föreningen, säger Fayez Chahrstan.

Konsert för fred i Syrien

När: 26 januari klockan 17.00.

Var: Syriska föreningens lokal på Siktgatan 8 i Vällingby.

Biljetten kostar 150 kronor och kan bokas via Syriska Riksförbundets hemsida eller på telefonnummer 08-564 326 60.

Kören Ornina leds av Jalal Joubi.

Trion består av Feras Charestan (qanoon), Mårten Hillbom (slagverk) och Alan Kamil (fiol).

Visa merVisa mindre