En av Stockholms konkurrenter till OS 2026 hotar att dra sig ur. Foto: Mitt i Stockholm

Konkurrenten kan dra sig ur OS

En av Stockholms konkurrenter till att arrangera vinter-OS 2026 kan dra sig ur. Besked från Kanada tros komma under måndagen. I så fall skulle bara Milano och Stockholm vara kvar som kandidater till OS.

  • Publicerad 11:29, 29 okt 2018

Borgmästaren i Calgary har meddelat Kanadas premiärminister att får han inte besked i dag om tillräckligt ekonomiskt stöd så avslutas kandidaturen, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Calgarys ansökan beräknas OS kosta 36 miljarder kronor, och hälften av det ska skattebetalarna stå för, till skillnad från i Stockholm där Sveriges olympiska kommitté (SOK) planerar att det inte ska kosta skattebetalarna någonting.

Grönblå sade nej

Det grönblå styret i Stockholm stad har sagt nej till OS, men det är oklart om staten kommer att gå med på att betala den säkerhetsgaranti som krävs. SOK:s plan är att övertyga politikerna. Besked om Stockholms kandidatur ska vara inne i januari.

Ishall och skidor i Botkyrka

Hamra i Tullinge har har av SOK pekats ut som en möjlig plats för en arena för längdskidåkning och skidskytte. Botkyrka är också en av fyra orter som SOK är intresserad av att lägga en ishall i. 

OS-by i Huddinge

Huddinge är en av två kommuner som SOK utreder som plats för OS-byn. SOK:s plan är att hyra en OS-by för de aktiva, och därmed undvika att bygga upp en helt ny. Beräkningen är att det krävs cirka 900 lägenheter och SOK utreder nu Järfälla, Huddinge och Flemingsberg som möjliga platser att hyra lägenheter på.