Första besöket. Anna Larsson från Ekerö hittade till både osthyllan och sockerbullarna. "För mig är Ica Maxi strået vassare", sade hon apropå konkurrensen. Foto: Mikael Andersson

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.

  • Publicerad 11:40, 18 mar 2021

Ica-handlaren Gustav Johansson höll ett kort invigningstal innan han släppte in ett hundratal huttrande kunder som samlats utanför.

Johannes Genberg från Blackeberg var snabbt framme vid leksakshyllan.

– Jag kanske hittar nåt till barnen. Vi har haft långt till närmsta Ica Maxi förut. Med tvärbanan hit blir det mycket bättre.

En stor Coop finns ju tvärsöver, räcker inte det?

– Det är inte samma sak. Det finns grejer som bara Ica har och tvärtom. De slåss ju om kunderna och jag kommer besöka båda. För oss är det bara bra om priserna pressas.

Kunderna välkomnar ”matkriget” i Bromma Blocks

Invigning. Gustav Johansson inviger sin butik flankerad av butikschefen och sin fru. Foto: Mikael Andersson

Kollar leksaker. Johannes Genberg var en av de första inne på nya Ica Maxi. Han anser att kunderna tjänar på priskriget mellan Ica och Coop. "De har tv-apparater här, men inte på Coop. Och tvärtom, gällande andra saker". Foto: Mikael Andersson

Till ytan blir butiken en av landets största och koncernen har planerat Brommaetableringen i över 20 år. Trogna Ica-kunden Anna Larsson från Ekerö hade väntat på öppningen.

Nästa bygge vid Bromma Blocks drar igång

– På Ekerö har vi bara en mindre Ica och Lidl. De goda ostarna är viktiga för mig. Jag tycker att Ica Maxi är strået vassare än Coop.

Blir en del av Brommastaden

Det nya kvarteret kallas Hangar 5 och ska tillsammans med Bromma Blocks bli en del av nya Brommastaden.

– Jag tror egentligen inte butiken behövs. Vi är på Coop annars, men ville kolla in öppningen, säger Norbert Paczkowski under sitt munskydd på mejeriavdelningen.

Jättesatsning av Ica vid Bromma blocks

Tveksam. Butiken har fått rejält breda gångar på sina håll, nästan som den vore corona-anpassad. Men Norbert Paczkowski från Solna är tveksam till om butiken behövs. Foto: Mikael Andersson

Handlare. Närkingen Gustav Johansson, 43, har jobbat på Ica-butiker sedan han var 14 år. Nu säljer han Ica Maxi Kumla och anställer 150 personer på Ica Maxi Bromma Blocks. Foto: Mikael Andersson

Gustav Johansson gick med raska steg runt och hälsade på kunder och anställda.

– Bageriet bakar från mjöl, vi har sushi-restaurang med eget kök och på hyllorna finns tv-apparater och telefoner. Även om vi är en Maxi-butik så försöker vi hitta några "kantbollar". Som lite finare schampoflaskor eller bättre olivoljor.

Klart: Så blir nya Bromma Blocks

Bostadsplanerna osäkra

Hur stort kundunderlaget blir i framtiden är osäkert. De 30 000 bostäder som planerats på ett nedstängt Bromma flygplats kan vara längre bort än många trott. BRA flyg-ägaren kom i veckan med beskedet att flygbolaget inte flyttar till Arlanda och att Bromma flygplats lever kvar till 2038.

– 30 000 bostäder kan såklart påverka oss positivt, även om vi inte kalkylerat med det. Jag tror absolut det behövs två matbutiker här. Vi vet att hela Brommaområdet kommer växa, sade Gustav Johansson.

Handlar hos alla. Anna Lisa Korpi från Solna fick reklam om öppningen i brevlådan. "Vi handlar på alla butiker och har ingen favorit. Det är bra med konkurrens, och vi tänkte utnyttja lite erbjudanden på glass och annat i dag" säger hon. Foto: Mikael Andersson

Nyfikna. På väg in i butiken erbjöds kunder gratis mellanmål och värdecheckar på vaccinering från en man i en fästingdräkt utskickad av en privat vårdcentral. Foto: Mikael Andersson

Nya kvarteret klart under 2022

NCC bygger stadskvarteret Hangar 5 vid Bromma Blocks där Ica Maxi och Apoteket nu är först att öppna.

Även gymkedjan Sats, ett konferenshotell, en större restaurang samt en stor del kontor öppnar i fastigheten. Hela Hangar 5 färdigställs först under 2022.

Tvärbanans nya hållplats vid Hangar 5 skulle enligt SL:s preliminära planer ha öppnat 13 december 2020, men flygplatsägarna Swedavia har ännu inte godkänt bygget. I mars berättade P4 Stockholm att Swedavia reagerat på de gnistor som uppstår från spårvagnarnas kontaktledning när det är kallt väder, eftersom de riskerar att störa radiotrafiken vid flygledningskontoret. SL trafikstartar först när det står helt klart att alla regler uppfylls.

Källa: NCC och SL

Visa merVisa mindre