Ica-handlaren Gustav Johansson höll ett kort invigningstal innan han släppte in ett hundratal huttrande kunder som samlats utanför.

Johannes Genberg från Blackeberg var snabbt framme vid leksakshyllan.

– Jag kanske hittar nåt till barnen. Vi har haft långt till närmsta Ica Maxi förut. Med tvärbanan hit blir det mycket bättre.

En stor Coop finns ju tvärsöver, räcker inte det?

– Det är inte samma sak. Det finns grejer som bara Ica har och tvärtom. De slåss ju om kunderna och jag kommer besöka båda. För oss är det bara bra om priserna pressas.

https://www.mitti.se/nyheter/kunderna-valkomnar-matkriget-i-bromma-blocks/lmpdl!337496/

Till ytan blir butiken en av landets största och koncernen har planerat Brommaetableringen i över 20 år. Trogna Ica-kunden Anna Larsson från Ekerö hade väntat på öppningen.

https://www.mitti.se/nyheter/nasta-bygge-vid-bromma-blocks-drar-igang/repsbn!5tyO6tI9KAUTtwiv661X8Q/

– På Ekerö har vi bara en mindre Ica och Lidl. De goda ostarna är viktiga för mig. Jag tycker att Ica Maxi är strået vassare än Coop.

Blir en del av Brommastaden

Det nya kvarteret kallas Hangar 5 och ska tillsammans med Bromma Blocks bli en del av nya Brommastaden.

– Jag tror egentligen inte butiken behövs. Vi är på Coop annars, men ville kolla in öppningen, säger Norbert Paczkowski under sitt munskydd på mejeriavdelningen.

https://www.mitti.se/nyheter/jattesatsning-av-ica-vid-bromma-blocks/repqdt!2tcDVQM6b4LMtQEprmh6hA/

Gustav Johansson gick med raska steg runt och hälsade på kunder och anställda.

– Bageriet bakar från mjöl, vi har sushi-restaurang med eget kök och på hyllorna finns tv-apparater och telefoner. Även om vi är en Maxi-butik så försöker vi hitta några "kantbollar". Som lite finare schampoflaskor eller bättre olivoljor.

https://www.mitti.se/nyheter/klart-sa-blir-nya-bromma-blocks/repred!qiPeXaMzlceNyTCsnZ0sow/

Bostadsplanerna osäkra

Hur stort kundunderlaget blir i framtiden är osäkert. De 30 000 bostäder som planerats på ett nedstängt Bromma flygplats kan vara längre bort än många trott. BRA flyg-ägaren kom i veckan med beskedet att flygbolaget inte flyttar till Arlanda och att Bromma flygplats lever kvar till 2038.

– 30 000 bostäder kan såklart påverka oss positivt, även om vi inte kalkylerat med det. Jag tror absolut det behövs två matbutiker här. Vi vet att hela Brommaområdet kommer växa, sade Gustav Johansson.