Anna König Jerlmyr (M) är nöjd med överenskommelsen. Foto: Anna Z Ek

König Jerlmyr: ”Vi kommer få ett stabilt styre”

Moderaterna har fått backa på en rad av sina hjärtefrågor i förhandlingarna med MP. Men Anna König Jerlmyr (M) anser inte att man svikit väljarna. – Vi har varit väldigt lösningsorienterade och har hittat en samsyn i en rad frågor, säger hon.

  • Publicerad 22:12, 12 okt 2018

På fredagens presskonferens presenterades det nya styret i Stockholm och vilka frågor man kommit överens om.

Det var uppenbart nöjda gruppledare för de fem partierna som presenterade en gemensam vision för hur de vill styra Stockholms stad de kommande fyra åren.

Moderaterna och Miljöpartiet var de partier som backade mest i valet och nu är det ändå ni som kommit överens om att styra staden?

– Vi har varit väldigt lösningsorienterade och hittat en samsyn i ett antal frågor. Vi gör inte det här för att få makt utan för att få till en stabil majoritet och det tror jag är bra för Stockholm, säger Anna König Jerlmyr (M).
På presskonferensen meddelades att Daniel Helldén (MP) fortsätter from trafikborgarråd i det nya blågröna styret.

Många av dina väljare har varit missnöjda med Helldéns trafikpolitik, vad säger du till dem?

– Ja, det är många som tycker att det har varit problem med framkomligheten och för oss är det viktigt att även lyfta framkomligheten för näringslivets transporter. Vi kommer att satsa på framkomlighet och det är viktigt att exempelvis byggarbetsplatser inte får stoppa upp trafiken.

Miljöpartiet har drivit frågan om miljözoner och nu fått igenom att det ska bli det på Hornsgatan.

– Jag tycker att det är bra att införa miljözon på Hornsgatan. Men det är bara den gatan det gäller, det här är inget dieselförbud i innerstan.

Ni backar både när det gäller Nobel center och Östlig förbindelse, vilka är de viktigaste frågorna som ni har fått igenom i förhandlingarna?

– Jag tycker inte ett vi backar när det gäller Östlig förbindelse. Moderaterna tycker fortfarande att den ska byggas, men under den här mandatperioden kommer vi inte att avsätta pengar till det. Vi har fått igenom viktiga frågor som ökar valfrihet i skolan, ökat fokus på näringslivet, minskad skuldbörda och vår ambition är att sänka skatten.