König Jerlmyr om budgeten: ”Kan stå för det mesta”

Budgeten för Stockholms stad 2019 innehåller bland annat en skattesänkning. För Anna König Jerlmyr (M) är det här den första budget hon presenterar som finansborgarråd. – Jag är otroligt nöjd, säger hon efter presskonferensen på tisdagen.

  • Publicerad 14:14, 14 nov 2018

På pressträffen på onsdagen presenterades bland annat en skattesänkning på 16 öre under 2019, en satsning med 70 miljoner kronor på trygghetsvakter och en miljard på klimatsatsningar.

– Jag är otroligt nöjd med fokuset på en ny arbetsmarknadspolitik för nyanlända som kommer att korta vägarna till jobb. Och fokus på ett bättre företagsklimat, vi vet att det har en koppling till integration. Men också med att vi växlar upp arbetet med miljö- och klimatfrågorna.

Vad är du minst nöjd med?

 – Jag tycker att jag kan stå för det mesta i vår budget. Sedan har vi fyra år på oss. Det som vi inte har fått med den här gången, får vi ta nästa år, helt enkelt.

Sänker ambitionen för hyresrätter

Anna König Jerlmyr lyfte under pressträffen bostadsbristen som ett enormt problem. Samtidigt stod det klart att ambitionsnivån för att bygga hyresrätter i allmännyttan sänks. Den tidigare majoritetens mål var mellan 2 500 och 3 000 påbörjade hyresrätter om året, medan den nya grönblå har satt ett mål på mellan 1 500 och 2 000.

Det finns verkligen potential i Stockholm, det handlar bara om att sätta igång ett arbete att få till mer mark.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

– De mål som funnits tidigare har inte uppnåtts av den tidigare majoriteten. Nu är bedömningen att ett realistiskt mål är 1 500 – 2000 bostäder. Vi utgår från de realistiska prognoserna som finns. Dessutom kommer vi också att gå in i en konjunkturdipp. Vi har en situation där byggtakten drastiskt har saktats ner och det måste vi också förhålla oss till.

Ni säger att ni vill bygga fler bostäder genom att öka utbudet av byggklar mark och förenkla regler – vad betyder det?

– Genom att titta på var vi kan förtäta, inte minst i miljonprogramsområden i ytterstaden där det är mycket punkthus. Där kan vi förtäta genom att bygga kvartersstad. Det finns utredningar som visar att vi på några års sikt kan bygga 150 000 nya bostäder, men bara ta någon promille grön yta i anspråk. Det finns verkligen potential i Stockholm, det handlar bara om att sätta igång ett arbete med att upplåta mer mark.