Södra Teatern har det tufft ekonomiskt och minskar programmet. Foto: Mostphotos

Konferenser och event ska ge klirr i teaterkassan

Det råder spartider på Söders eget teaterpalats Södra teatern. För att råda bot på den dåliga ekonomin väntar färre programpunkter och fler privata event. Samtidigt vittnar flera konsert- och teater­arrangörer på Södermalm om hårdare tider.

  • Publicerad 11:56, 19 jan 2015

Januari går mot sitt slut och det är inte bara i många Söderbors plånböcker som det gapar tomt, även kulturscenerna på Söder har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Strax före jul kom beskedet om att Boulevardteatern på Götgatan begärts i konkurs efter att föreningen som driver teatern upptaxerats. Lokaltidningen Mitt i har sökt ansvariga för en kommentar om teaterns framtid, men utan framgång.

Även på Södra teatern vid Mosebacke går man bistrare tider till mötes. För två år sedan ombildades Södra teatern till ett aktiebolag och förlorade därmed de bidrag man fått genom ägaren Riksteatern.

Det har satt sina spår i budgeten och redan under 2014 bantades antalet programpunkter rejält, från 800 om året till 550.

I stället ska teatern nu satsa mer på bland annat privata event och konferenser som drar in pengar till kassan, enligt teaterns vd och konstnärlige ledare Ingmari Pagenkemper.

– Stockholm är inte Berlin och det är tydligt att antalet människor som är intresserade av att gå på våra programpunkter inte räcker för att bära 800 programpunkter om året. Vi mäktar inte med att locka publik nog och vill inte att artisterna ska spela inför halvfulla salonger. Och när vi nu själva måste tjäna ihop till hyran, artistlöner och andra kostnader får vi söka kompletterande inkomstkällor.

Södra teatern har gjort sig kända för att boka mindre välkända artister och konstnärer som ännu inte drar den allra största publiken. Är det dags att bli mer kommersiella?

– Nej, vi kommer att fortsätta med exakt samma inriktning som tidigare. Vi kommer absolut inte att gå från att göra smal scenkonst till att boka melodifestivalsartister, säger Ingmari Pagenkemper.

Micke Lindevall är artistbokare på Debaser och skriver under på att det är kämpigt att bedriva scenkonst på Söder.

– Det är skitsvårt. Det finns ju inte utrymme för hur många scener som helst, men jag tycker att vi har hittat vår nisch där det finns en efterfrågan.

Fakta

Scener som har tvingats stänga

Debaser Slussen slog igen portarna under hösten 2013 som ett led i bygget av Nya Slussen.

Tantogården revs 2010 efter att huset totalförstörts i en brand som polisen rubricerar som mordbrand.