Konduktören på Saltsjöbanan sattes på en tur som är 40 minuter, försökte hålla sig, men blev snabbt så dålig att hon inte kunde arbeta. Foto: Mostphotos

Konduktör på Saltsjöbanan nekades toabesök – svimmade av smärta

Det var i söndags som en kvinnlig konduktör på Saltsjöbanan blev akut kissnödig, men nekades av trafikledningen att gå på toaletten. 20 minuter senare svimmade hon och fick hämtas av ambulans.

  • Publicerad 19:58, 16 okt 2019

– Jag hade så ont, det domnade i vänster sida och jag tänkte hela tiden när jag var på tåget att jag måste andas. Jag fick hålla emot, det tryckte på så oerhört. Jag ville bara krypa in på en toalett, säger konduktören till Sekotidningen dagen efter att hon kom hem från sjukhuset.

När konduktören kom till sjukhus visade det sig att hon hade drabbats av urinvägsinfektion. Nu har hon fått antibiotika och ska vila.

”Ingen ringer om en sån här sak i onödan”

– Att hon hade drabbats av sjukdom kunde inte trafikledaren veta, men det visar hur fel det blir när man inte lyssnar på medarbetarna. Det är ingen som ringer om en sån här sak i onödan, säger Omid Bazgar, ordförande för Seko på Saltsjöbanan och övriga lokalbanor i Stockholm, som är kritisk till trafikledningens agerande.

Konduktören berättar att hon fick höra av trafikledaren att det skulle bli kaos om hon inte följde med det tåg som hon var schemalagd på, men hon kände direkt att det inte gick att arbeta på grund av smärtan. Hon satt först i konduktörens utrymme, men gick ut i en vagn av rädsla för att inte få hjälp om hon skulle förlora medvetandet.

Arriva drivs av att tågen ska gå i tid

Arriva som ansvarar för trafiken på Saltsjöbanan hävdar att instruktionerna till trafikledningen är att personal som behöver gå på toaletten ska få göra det, men att företaget också drivs av att tågen ska gå i tid.

– Jag ringer i en akut situation med svåra smärtor och de tänker på tidtabellen, jag hade dessutom en kollega att byta med, men ändå sa de nej, säger konduktören som är besviken på trafikledarens bemötande.

”Vi ska inte behöva ha blöja”

Omid Bazgar anser att det är för få pauser inlagda i personalens schema och för få toaletter längs banan.

– Vi ska inte behöva ha blöja. Och vem som helst kan ju när som helst bli dålig i magen, säger han. Det måste gå att lösa, vi som arbetar på tågen är människor, inte robotar, säger han till Sekotidningen.

Arriva håller inte med om att pauser saknas

Företrädare för Arriva håller inte med om att det saknas pauser och toaletter på Saltsjöbanan.

Händelsen i söndags har dock föranlett trafikledningen och den lokala produktionsledningen att diskutera vad som gick fel och vilka slutsatser som kan dras av det.