Konditorn från Bredäng sätter Sverige på världskartan

Gustaf Mabrouk från Bredäng har utsetts till årets konditor i världen 2019. Det är andra gången någonsin som en svensk vinner utmärkelsen. – Det är otroligt och en stor ära, säger han.

  • Publicerad 09:05, 30 jul 2019

Gustaf Mabrouk från Bredäng tog hem årets utmärkelse när den bästa konditorn i världen nyligen utsågs av UIBC (International Union of Bakers and Confectioners). UIBC:s kommitté bedömer de nominerade konditorernas karriärer utifrån olika kriterier som tävlingsmeriter, publikationer, marknadsföring och innovation inom sitt yrke.

I konkurrens med nominerade från bland annat Brasilien, Tyskland och Uruguay utsågs slutligen Gustaf Mabrouk till vinnare. När Mitt i ringer upp är han i full färd med att arbeta med sina chokladskapelser.

Grattis, hur känns det?

– Det är otroligt. Först och främst att det sätter Sverige på världskartan inom konditorbranschen, eftersom det är andra gången vi vinner priset någonsin, säger Gustaf Mabrouk.

Trots att han vann tävlingen årets konditor redan som 19-åring 1995 och har vunnit många priser sedan dess, beskriver han utmärkelsen som den största han har fått.

– Jag har tävlat och vunnit, men det här är ingen tävlingsgren. Det är en ära och erkännande av ens karriär som öppnar upp väldigt många dörrar, säger han.

I september ska han åka till Moskva för att ta emot priset och laga en dessert för kommittén.

”En livsstil”

Att Gustaf Mabrouk skulle bli konditor var inte planerat. Istället utbildade han sig till kock, men halkade in på det berömda bananskalet när han började jobba på NK och fick lära sig om olika bakverk. När han blev årets konditor som 19-åring kunde han egentligen inte yrket, men vågade prova nya smaker – vilket gick hem.

Sedan dess har han arbetat på allt från gourmetrestauranger i New York till hantverkskonditorier i Sverige. Han har specialiserat sig på choklad och säger att han inspireras av allt i sin vardag – som den dagliga cykelturen till jobbet, tv-program eller mat. Just nu arbetar han på en chokladskulptur med en trollslända som sitter på ett näckrosblad.

– Konditorskapande är väldigt artistiskt, men det roligaste med yrket är att det numera tas på allvar och är ett riktigt jobb, säger Gustaf Mabrouk.

Vilka är dina tips till andra som vill lyckas i branschen?

– Det gäller bara att våga och haka på någon som vill lära ut. Det är inte bara ett yrke utan en livsstil om du vill bli riktigt duktig, men det är också ett yrke där du har hela världen framför dig.