Upprörda: Dennis Agerstig (th) driver Lyran och sonen David Agerstig är eventansvarig. Foto: Daniel Díaz

Konditori Lyrans ägare rasar över nya p-regler

Många äldre älskar Konditori Lyran i Bredäng, men har ändå slutat åka dit. Orsak: Det krävs en app för att betala p-avgiften. – Många har inte har tillräckligt moderna mobiler, säger Dennis Agerstig som driver Lyran.

  • Publicerad 12:42, 2 okt 2018

När Valdemar Kornfeld, 28, har parkerat vid Lyran tar han genast fram sin smartphone. Det tar honom bara någon minut att betala p-avgiften, genom Stockholm Parkerings app. Ändå är han inte riktigt nöjd.

– Jag gillar inte systemet med parkeringsappar. Jag åker runt en hel del i Stockholmstrakten och det är olika appar som gäller på olika ställen. Det är krångligt, säger han.

”Det är inte schysst att ha ett betalsystem som alla inte klarar av. Jag kan förstå att den som är uppåt 80 år inte har appar”, säger Marie Stellberg. Hon och Valdemar Kornfeld gillar att fika på Lyran. 

Som de flesta andra 28-åringar har han i alla fall en smartphone. Det saknar många äldre – och de får problem när de vill ställa bilen på parkeringar där det är app som gäller.

Tappade 20 procent

Så är det på Konditori Lyran, sedan november 2017. Då tog Stockholm Parkering över driften av parkeringen, och sedan dess har konditoriet förlorat många äldre gäster. Under vintermånaderna tappade man 15–20 procent av kunderna.

– Det finns äldre som varit stamkunder i 30 år, men som har slutat att komma hit för att de inte kan parkera, för att de inte har en smartphone eller för att de inte vet hur man laddar ner en app. Jag får många arga mejl och telefonsamtal, säger Dennis Agerstig, som driver Lyran.

Dennis Agerstig går ibland själv ner till parkeringen och betalar kundernas p-avgift med sin mobil.  Foto: Daniel Díaz

Mitt i träffar honom över en kopp kaffe inne i den charmiga trävillan. Här visar han en protestlista som cirka 300 gäster skrivit på. En del av dem har fått böter.

– Jag brukar bjuda dem på räkmacka och kaffe som ett slags kompensation. Många gånger har jag också gått ut på parkeringen och betalat p-avgiften åt kunder med min egen telefon, säger han.

700 kronor i böter

Dennis Agerstig hyr Lyran av fastighetsägaren Stadsholmen. I alla år har det varit gratis att parkera. Men i november slöt Stadsholmen avtal med Stockholm Parkering om att sköta parkeringen. Sedan dess kostar det 8 kronor i timmen att stå där. Det är inte mycket pengar – men klarar man inte av att betala riskerar man cirka 700 kronor i böter.

– Vi förstår att Stockholm Parkering måste få in pengar eftersom det kostar att sköta snöröjning och underhålla marken. Vi skulle vilja att det kom upp en p-automat där man kan betala med kort, men de vill inte ens diskutera det, säger Dennis Agerstig.

Valdemar Kornfeld betalar sin p-avgift i mobilen.   Foto: Daniel Díaz

En p-automat är inget alternativ, förklarar Torbjörn Falksund, avdelningschef på Stockholm Parkering.

– Det kostar 100 000 kronor att installera en p-automat. Det skulle ta väldigt många år att få igen de pengarna. De är dyra att hålla igång också, och därför utrangeras de mer och mer, säger han.

Sms en möjlighet

Och det finns faktiskt ett sätt till att betala på, som inte kräver smartphone. Man kan aktivera sin parkeringstid genom att ringa eller sms:a Easypark. Första gången måste man dock registrera sig hos företaget.

– Vi ska bli bättre om att skylta om den här möjligheten, det lovar jag att se till, säger Torbjörn Falksund.

I november 2017 infördes p-avgift vid Konditori Lyran. Foto: Daniel Díaz

Stockholm Parkering kan också tänka sig att låta Dennis Agerstig hyra ett antal p-platser av bolaget, för att kunna erbjuda konditoriets gäster att stå där gratis.

– Då ska vi ta kontakt med honom direkt och hyra så många platser vi kan. Om vi får så vill vi ha två timmar fri parkering på alla parkeringsplatser, säger Dennis Agerstig.

Fakta

Populärt konditori med rik kulturhistoria

Idag är det bakverk och luncher som lockar människor till Villa Lyran i Bredäng. På 1800-talet var det musik och litteratur.

Villan byggdes 1867, som sommarnöje åt Carl och Fredrika Limnell. Paret gjorde Lyran till en mötesplats för sin tids författare, musiker och konstnärer. De bjöds in till  litterära och musikaliska aftnar, som snabbt blev kända och populära.

1961 köpte Stockholms stad Lyran. 1965–66 lät staden renoverades villan, som bland annat inreddes till konditori. Sedan hyrdes Lyran hyrdes ut till Levi Pethrus stiftelse, som drev kafé till 1995.

Sedan 1996 drivs Lyran i privat regi, med eget bageri. Förvaltare är fastighetsbolaget Stadsholmen, som har uppdraget att äga, rusta upp och förvalta hus med stora antikvariska värden i Stockholms stad.

Lyran, som är byggd i schweizerstil med mycket snickarglädje, är blåklassad av Stockholms stadsmuseum – den högsta kommunala skyddsklassen.

Villa Lyran, favoritfik för många. Foto: Märta Lefvert

 

Källa: Wikipedia
Visa merVisa mindre