Liljeholmsgallerian har fått problem med luftkonditioneringen. Foto: Mostphotos

Kondens stoppar luftkonditionering i galleria

Den extrema värmen och luftfuktigheten har skapat problem med luftkonditioneringen i Liljeholmsgallerian. Det har bildats så mycket kondens att man tidvis blivit tvungna att stänga av delar av systemet.

  • Publicerad 10:42, 2 aug 2018

Butikerna i Liljeholmsgallerian kyls på två olika sätt – med kylbafflar och genom kall luft via ventilationen. Och den extrema värmen och högaluftfuktigheten har ställt till det med just kylbafflarna.

– Kylbafflar är som ett element i taket som du har kyld vätska i, de är också vanliga på kontor till exempel. När de kommer i kontakt med den varma luften i lokalen bildas det kondens, säger Martin Kjellman, affärsområdeschef på Citycon som äger och förvaltar Liljeholmsgallerian.

Droppar kondens

Under sommarens värmebölja har det bildats så mycket kondens att det har skapat problem, och tidvis har därför kylbafflarna fått stängas av.

– När det är mer vatten i luften än det brukar vara så börjar det droppa och rinna. För att det inte ska droppa och förstöra kläder och annat så kan du få stänga av dem, säger Martin Kjellman.

Klara Edvardsson som jobbar i en butikerna i gallerian berättar att hon har märkt stor skillnad de senaste dagarna.

– Förut var det kallt och härligt, men de senaste dagarna har det varit outhärdligt varmt och kvavt, säger hon.

”Beklagar problemet”

Citycon har tekniker på plats som arbetar på att lösa problemet med de delar av systemet som tidvis fått vara avstängda.

– Vi beklagar självklart problemen och jobbar för att minska och bli av med problemet. Det är inte alls bra. Själva grunden är ju att det ska vara ett bra klimat både för besökare och personal, säger Kjellman.

Fakta

Kylbaffel

En kylbaffel eller klimatbaffel är en komponent i en klimatanläggning. Komponenten monteras vanligtvis i innertaket och kan finnas i passivt eller aktivt utförande. Det vanligaste är att systemet är ett kylsystem, men det finns även bafflar som kan användas både för kyla, värme och ventilation.

Källa: Wikipedia