Goda nyheter. Vårdenhetschef Mari Andersson är glad att operationskön för barnnu kortats rejält. Foto: Karolinska universitetssjukhuset

Kön till barnoperation är kortare än innan pandemin

Nu har de sista extra helgoperationerna för att korta operationsköerna på Karolinska universitetssjukhuset utförts. Tio barn fick sina operationer och barnkön är nu kortare än innan pandemin.

  • Publicerad 09:14, 19 maj 2022

Det känns väldigt bra

Tre operationssalar hölls öppna förr lördagen och en personalstyrka på över 20 personer ställde upp och jobbade extra.

Den här helgen var det köställda barnoperationer som utfördes. Det var tio barn som opererades, bland annat för ljumskbråck, problem med urinvägarna och borttagande av material som satts in efter frakturer som läkt.

Totalt har 26 barnpatienter opererats på helger under våren.

Lång väntan

Det är många barn som får vänta längre än vårdgarantins 90 dagar. Innan pandemin, under 2019, fick 350 barn vänta längre än tre månader. Ett halvår in i pandemin, sommaren 2020, var antalet 626.

Nu är de nere i 248 barnpatienter där de inte lyckats uppfylla vårdgarantin, alltså färre än innan pandemin.

– De operationer som är tidskritiska, som till exempel canceroperationer och förstås akuta ingrepp, har vi hela tiden klarat av men det känns väldigt bra att vi även kan minska väntetiden för barn som inte har så akuta behov, säger vårdenhetschef Mari Andersson i ett uttalande.

Fler extra operationer

Under förra året utfördes 1 497 extra operationer vid Karolinska universitetssjukhuset, främst canceroperationer, för att beta av den kö som uppstått under pandemin.

1 700 extra operationer ska utplåna Karolinskas kö

I år ska sjukhuset utföra minst 1 700 extra operationer. Det handlar främst om ortopedi, öron-näsa-hals-operationer, samt plastikkirurgi.

När det är gjort ska sjukhuset vara i princip köfritt, har sjukhusdirektören Björn Zoëga tidigare sagt.

Extra operationer på Karolinska har kortat kön. Foto: Mostphotos