Kompisförmedling. Dora Csaszar (till vänster) från Rumänien hittade en svensk kompis tack vare Natassia Fry och Pegah Afsharian, och har dessutom lärt sig svenska på köpet. Foto: Kevin Wedin

Kompisförmedlingen som ger mer än vänner

När Dora Csaszar kom till Sverige för nästan två år sedan så kunde hon varken svenska eller hade några vänner här. Genom kompisförmedlingen Kompis Sverige har hon både fått en vän och lärt sig språket bättre.

  • Publicerad 09:35, 14 jun 2016

Alltid bra att ha en kompis

30-åriga Dora Csaszar kom till Sverige och Danderyd för två år sedan från Rumänien. Hon läste då på SFI, svenska för invandrare, men utanför skolan hade hon inga vänner hon kunde prata svenska med.

– Jag gick på SFI i Täby och en dag kom en projektledare från ”Kompis Sverige” till oss och frågade om det var någon som ville ha en kompis, säger hon.

Då blev Dora intervjuad på plats, fick svara på frågor om vad hon hade för intressen och vad hon tyckte om att göra på fritiden.

– Då berättade hon att de skulle försöka matcha ihop mig med någon från Sverige så att vi kan bli vänner, säger hon.

Träffades via Röda korset

Kompis Sverige grundades 2013 av vännerna Natassia Fry och Pegah Afsharian. De träffades genom att de bägge arbetade ideellt med integrationsarbete för välgörenhetsorganisationen Röda Korset.

– Vi båda sökte ju en tjänst hos Röda Korset men ingen utav oss fick den, då beslutade vi att vi ville göra det här, säger Natassia Fry.

– Vi är en kompisförmedling som vill sudda ut gränserna mellan nya och etablerade svenskar. Och då samarbetar vi med olika kommuner, i dagsläget Danderyd bland annat, men vi hoppas komma till Täby också, säger Pegah Afsharian.

Efter några veckor fick Dora Csaszar ett samtal från Kompis Sverige - de hade hittat en potentiell vän till henne.

”Mer integrerad”

– Hon heter Åsa och är 35 år och jobbar inne i stan. Vi träffades och det visade sig att vi delade många intressen, vilket de på Kompis Sverige ville. Och vi har umgåtts ganska mycket och jag har träffat hennes familj, säger hon.

– Jag lär mig mycket bättre svenska när jag är med henne och jag känner att jag är mer integrerad – sen är det alltid bra att ha en kompis, tillägger hon.

Matchat ihop nästan 2 000

Natassia Fry uppskattar att man matchat ihop cirka 1 900 personer och flera av de som man en gång kontaktade på SFI har nu blivit etablerade och ska bli kompis med nya personer som kommer till Sverige.

För Dora Csaszars del så kommer hon i höst börja praktisera på Kompis Sverige och arbeta med att matcha ihop snart, förhoppningsvis, nära vänner.

– Det ska bli en spännande och jätterolig utmaning.