Järntorget ska bygga KomBo-boende i Stadshagen. 25-30 lägenheter Foto: Per Brandt

Kompis-boenden ska byggas i Stadshagen

Feta lägenheter att dela på för upp till fem personer med gemensamma badrum, kök och vardagsrum. Nu planeras det för kompis-boenden i Stadshagen.

  • Publicerad 14:22, 8 jun 2015

Som Vårt Kungsholmen kunde avslöja nyligen planerar staden för att bygga fler lägenheter än de 800 som tidigare nämnts. Nu görs ytterligare en markanvisning i området. Det är Järntorget som får plats för att bygga ett hus med 25-30 lägenheter.

LÄS MER: "Staden vill bygga fler än 800 lägenheter i Stadshagen"

Men inte vilka lägenheter som helst – utan så kallade ”KomBo-boenden”. Tanken är att tre till fem personer ska dela på varje lägenhet och skriva separata hyreskontrakt.

– Grundidén är att det större lägenheter på runt 140 kvadratmeter med tre till fem sovrum, gemensamma badrum, kök och stort vardagsrum. Man ska kunna flytta in med kompisar och betalar varje sovrum för sig. Det är inget kollektivboende utan ett kompisboende, säger Martin Arkad, vd på Järntorget.

"Finns efterfrågan"

Projektet blir, tillsammans med ett liknande i Sundbyberg, pilotförsöket för Järntorget. Martin Arkad ser flera fördelar med boendeformen.

– Vi tror att det finns en efterfrågan för den här typen av boenden. Om man bor tillsammans så kan man dela på till exempel matlagning, bredband och sophämtning vilket gör att det blir billigare, förutom att det är trevligt att hjälpas åt. Man tjänar minst en tusenlapp per person på att bo tillsammans så här. Sedan är det billigare för oss att bygga en stor lägenhet än fem stycken på 25 kvadratmeter vilket gör att vi kan sätta en rimligare hyra, säger Martin Arkad.

Markanvisningen förväntas klubbas igenom i Exploateringsnämnden på torsdag. Detaljer kring husets utformning, höjd , materialval och så vidare ska nu arbetas vidare med. Planen är att projektet ska finnas med i det samråd för hela Stadshagen som ska hållas i höst.