I juni 2020 klubbades beslutet i kommunfullmäktige om att anställa två kommunvakter för att öka den upplevda tryggheten hos Täbyborna.

De två kommunvakterna har under de senaste två åren funnits i kommunen på prov. Men nu har kommunstyrelsen beslutat att de ska få stanna permanent från och med januari 2023.

– Det har visat sig att de har gjort ett bra jobb, de har bra kontakt med föreningar och internt och de har koll på kommunen. Polisen har heller inte resurserna att kunna vara på plats överallt. Därför tycker vi det är ett bra koncept, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ska arbeta brottsförebyggande

Tanken med kommunvakterna är att de ska arbeta både brottsförebyggande och trygghetsskapande.

– Sammantaget har vi väldigt hög trygghet i Täby men vi vill förstärka tryggheten. Om otryggheten får fäste så blir svårt att skruva tillbaka, säger Erik Andersson.

Socialdemokrater tycker att man ska satsa pengarna på annat. Så som fältassistenter och utökad grannsamverkan.

– Vi är en av de tryggaste kommunerna i Stockholms län. Vi ser inte behovet överhuvudtaget, säger Agneta Lundahl Dahlström (S), kommunalråd i opposition.

Kommunvakterna ska bland annat röra sig ute och svara i telefon om Täbyborna ringer. Det ingår även i arbetsuppgifterna att sitta med i samverkansgrupper. Bland annat med olika avdelningar inom kommunen, lokalpolisen och fältare.

Priset för kommunvakter och ordningsvakter på Täby torg beräknas landa på 2,3 miljoner per år. Finansiering sker genom att medel avsätts i kommunstyrelsens budget.

Agneta Lundahl Dahlström menar att fältassistenter och fältsekreterare har en bättre förebyggande roll än vakterna.

– Vill man bygga en relation med ungdomar så kanske man inte ska komma med uniform och ha "vakt" på ryggen, säger hon.