Kommunpolisen:”Vi ska bli mer synliga”

En kraftig ökning av personrånen är den mest bekymmersamma tendensen när polisen i Hässelby-Vällingby summerar fjolåret. Men det finns även ljusglimtar. – Både inbrotten och stölderna av bildelar minskade rejält, säger kommunpolisen Samuel Sjöö, som hoppas att den lokala polisen ska bli mer synlig på gator och torg i år.

  • Publicerad 16:15, 25 jan 2019

I fjol anmäldes 79 personrån i Hässelby-Vällingby, att jämföra med 54 året innan. Det är en ökning med hela 46 procent, och utvecklingen oroar.

Rånen sker ofta i närheten av centrumbildningar, inte minst vid Hässelby gård och i Vällingby centrum.

– Det är för det mesta ungdomar som begår personrånen, och det är också ofta ungdomar som faller offer. Bytet kan vara mobiltelefoner och märkeskläder som man tvingar av andra i samma ålder, ibland under vapenhot, säger Samuel Sjöö.

Kommer utifrån

Det är inte bara lokala förmågor som begår brotten.

–  Vi tyckte att vi fick en liten ökning av brott här i samband med att polisen började trycka på hårdare i Järva, då blev det väl obekvämt att vara där. Men det kommer också folk inifrån stan och dyker upp här för att begå brott.

Stora beslag

Vid sidan av personrånen lägger polisen mycket fokus på narkotikabrottsligheten. Flera stora knarkbeslag gjordes i västerort i fjol, och ett antal kriminella dömdes till långa fängelsestraff. Men dessvärre tycks effekten vara kortvarig.

– Visst kanske det blir skillnad just för stunden, men nya tar över och försäljningen fortsätter. Vi ser det här nere, lokalt. I Vällingby centrum blir många gripna med narkotika på sig, de tas med på urinprovstagning, men sedan står de där igen, säger Samuel Sjöö och suckar lätt.

Samuel Sjöö tror på bred samverkan för att få ned brottsligheten. Foto: Anna Z Ek

”Samverkan är lösningen”

Tidigare har polisen prioriterat att bekämpa knarkhandeln i Hässelby gård, men nu läggs lika mycket krut på Vällingby centrum, där man upplever en ökning av försäljningen.

Som kommunpolis har Samuel Sjöö ett strategiskt operativt ansvar för den brottsförebyggande delen av polisverksamheten i Hässelby-Vällingby. Och lösningen för att på sikt knäcka knarkhandeln är, menar han, samverkan.

– Jag tror inte att polisen själva kan lösa den här problematiken. Här måste vi jobbar tillsammans och den breda samverkan vi har påbörjat i Hässelby-Vällingby – med stadsdelen, socialtjänsten, skolor och fastighetsbolagen – tror jag är lösningen.

Ökad närvaro i år

På den positiva sidan noteras en minskning av inbrotten med 15 procent, samt en nedgång i antalet bildelsstölder med över 25 procent.

Med årets nyrekryteringar är förhoppningen att polisen ska blir mer synlig på gator och torg. Foto: Anna Z Ek

I fjolårets så kallade medborgarlöfte till invånarna i Hässelby-Vällingby ingick att öka den polisiära närvaron och synligheten. Det gick så där, medger Samuel Sjöö.

– Vi har gjort det vi kunnat, men under 2018 har vi haft det tufft resursmässigt vad gäller folk i yttre tjänst. I år får vi påfyllning med ett antal nya och hoppas kunna vara ute och synas mer. Det personliga mötet med medborgarna är viktigt för oss. Vi vet att folk vill ha mer synliga poliser, och vi jobbar på det.

Fakta

Anmälda brott i Hässelby-Vällingby, vissa typer

                             2018      2017    Förändring i procent

Personrån                79          54           + 46

Narkotikabrott       156       151           + 3

Inbrott                     231       271          – 15

Bildelstölder          469        632          – 26

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre