Beslutet att kopiera Stockholm stads modell fattades av skolnämndens ordförande på måndagen – efter ett par veckor av hård kritik. Foto: Arkivbild

Kommunens vändning: Så ska resursskolorna räddas

Solna stad väljer att öronmärka pengar till ett tillfälligt bidrag till resursskolorna – för att rädda deras verksamhet. – Jag är glad att vi har hittat en bra lösning, säger Marianne Damström Gereben (L).

  • Publicerad 17:01, 17 dec 2019

Efter ett par veckor av hård kritik från skolor, föräldrar och oppositionen kom på måndagen plötsligt besked om en övergångslösning för att rädda Solnas resursskolor. På exakt samma sätt som Stockholms stad har gjort kommer pengar att öronmärkas till ett extrabelopp till resursskolor som har elever från Solna.

Solnas dolda miljonbesparing – på elever med stödbehov

Som Mitt i tidigare har rapporterat har resursskolor i Solna larmat om att de inte kommer att klara ekonomin om kommunen fortsätter att avslå ansökningar om extra pengar till elever i behov av särskilt stöd.

I Stockholms stad hade skolor samma problem och därför beslutades om extrapengar till resursskolorna i början av december. Nu kopierar Solna Stockholms modell. Skolnämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) fattade beslutet på egen hand på måndagen, genom ett så kallat ordförandebeslut, som enligt kommunallagen ska användas i ärenden som är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvaktas.

”För att få en lugn jul”

– Det har aldrig varit förvaltningens eller nämndens mening att ställa till det för resursskolorna utan att få en mer likvärdig bedömning när det kommer till tilläggsbelopp. Vi förstår att det har väckt mycket oro och för att få en lugn och skön jul gör vi nu en övergångslösning på samma sätt som i Stockholm, säger Marianne Damström Gereben (L).

Marianne Damström Gereben (L) Foto: Solna stad

 

Elever med behov av extra stöd får 30 miljoner

Påverkar inte budgeten

I Stockholm stad kostar övergångslösningen cirka 30 miljoner kronor, medan det i Solna kommer att landa på totalt runt 2,5 miljoner kronor för de runt 50 elever från Solna som går i resursskolor.

Skolnämnden i Solna brottas samtidigt med ett stort ekonomiskt underskott. Just nu är minuset 30 miljoner kronor och som Mitt i har rapporterat är förändringen av hanteringen av tilläggsbelopp något som förvaltningen i sin budgetuppföljning har listat som en möjlig sparåtgärd. Men enligt Marianne Damström Gereben handlar det bara om en ”olycklig formulering” och precis som hon tidigare har sagt till Mitt i finns inget tak för utbetalning av tilläggsbelopp.

”En arbetsseger”

Från oppositionen välkomnas måndagens besked:

– Det är ett glädjande besked som gör att vi alla kan andas ut så här före julledigheten. Det är en arbetsseger för föräldrar, resursskolorna och för oss. Nu återstår att bevaka att alla andra elever som har rätt till stöd och extraordinära åtgärder också får det, säger Eva Eriksson (S), skolnämndens andra vice ordförande.