Kommunens snöhög ett hot mot Rönningesjön?
Är det okej att skitiga snömassor läggs upp intill Rönningesjön? Det undrade Täbybon Bert Hjelmström, som säger att han och andra reagerat med oro på kommunens akuta snödumpning nära sjön. Kommunens driftchefen anser att oron är obefogad.
- Nyheter
- Publicerad 05:07, 4 mar 2019
Täby kommun har fått hård kritik för bristerna i snöröjningen i år, något som Lokaltidningen Mitt i skrivit om. Högar av snö hamnade efter snösmockan i början på februari på både handikapparkeringar och vid övergångställen samt på akuta uppläggningsplatser . Och det som göms i snö kommer fram i tö, säger ju ordspråket.
Bert Hjelmström reagerade starkt när han upptäckte att kommunens gatuplogning plötsligt börjat dumpa skitiga snömassor på gräsfältet intill Ungdomsvägen 86-102 nära Rönningesjön i Täby.
– Det finns säkert andra och mindre olämpliga snöupplagsplatser i kommunen. Det var första gången massorna hamnade här, säger Bert Hjelmström.
Orolig för sjön
Bert Hjelmström har sedan sett hur den stora snöhögen smält ihop och allt mer visat den skitiga baksida som gatuplogningen lämnat efter sig. Han är nu orolig för att snöresterna innehåller salt, dubbasfalt och andra föroreningar som riskerar rinna vidare ut i Rönningesjön.
– Kommunen har lagt ner mycket tid och pengar på olika reningsprojekt kring Rönningesjön, säger han.
Inte nöjd med kommunens svar
Bert Hjelmström har klagat till Täby kommun flera gånger och till slut fick han svar.
– Miljökontoret har bedömt att det inte är någon större fara.
Bert Hjelmström är dock inte nöjd med svaret:
– Inte det minsta. Jag tycker att kommunen borde erkänt att de lagt snön på ett högst olämpligt ställe och att den borde tas bort, säger han.
Tidigare planering inför kommande vintrar
Driftchef Peter Forsberg på teknik- och stadsmiljöavdelning, Täby kommun, uppger till Lokaltidningen Mitt i att när det kom mycket snö på kort tid behövdes det akut fler platser för lagring av snömassor.
– Vi har nu inbokade möten mellan driften och enheten för miljö- och hållbarhetsplanering, där vi ska sätta oss och planera lokala ytor för hantering av snö inför kommande vintrar, förklarar Peter Forsberg i ett mejl till Mitt i.
Driftchefen: Bättre snön ligger kvar
Snön som dumpades vid Ungdomsvägen kommer från Ungdomsvägen och en del av Sveavägen, enligt Peter Forsberg. Den lades ”uppströms dagvattendammen” på en anlagd så kallad ”översilningsyta”, som är konstruerad för att bidra till rening av partiklar och föroreningar i dagvatten. Han anser att oron för att snön på platsen orsakar miljöproblem är obefogad.
– Det är bättre att snön ligger på en gräsyta och infiltreras än vid en rännstensbrunn, där det rinner direkt ut i sjön. Smältvattnet som inte infiltrerar på plats rinner till dagvattendammen nedströms. Det är bättre att snön ligger kvar än att man kör sönder översilningsyta genom att lasta bort snön igen, anser Peter Forsberg.
Kommunen lovar att städa upp
Men kanske kan Bert Hjelmström och de boende hitta lite stöd i miljöbalken för kravet på att forsla bort den skitiga snöhögen – eller åtminstone de skita rester som eventuellt till slut återstår. Naturvårdsverket uppger att plogad snö kan betraktas som avfall. När snö smält ska skärp som finns kvar på platsen städas bort för annars ska det bli frågan om nedskräpning och det är inte tillåtet.
– Vi kommer självklart snygga till och återställa ytan under våren, lovar Peter Forsberg.