Kommunen står redo att ploga om isarna vid Lillsjön, Hällkana och Tibbleviken når upp till gränsvärdet: 15 centimeter. Genrebild. Foto: Most Photos

Kommunens sjöisar ej redo att plogas

Än är sjöisarna i Upplands-Bro inte tillräckligt tjocka för att kommunen ska kunna bege sig ut med maskiner för att ploga. I Hällkana väntar dock ett spårat skidspår på vintermotionärer.

  • Publicerad 12:32, 16 feb 2021

Den senaste tidens vackra vinterdagar och en ihållande kyla har gjort att många längtar ut för att åka skridskor och kanske dra på sig skidorna. I Upplands-Bro ansvarar kommunen för att ploga isen vid Lillsjön, Hällkana och Tibbleviken då tjockleken på isen når upp till beslutat gränsvärde: 15 centimeter.

Det här handlar om att kommunen tryggt och säkert ska kunna åka ut med plogfordon på isen – och att det ska vara säkert för dig som vill åka inte minst. Hur kontrolleras detta? Sedan början av januari har Upplands-Bro varit redo att börja ploga och kontrollerar isarna vid Lillsjön, Hällkana och Tibbleviken varannan dag genom provborrningar.

Varje 100-200 meter provborras isen för att säkerställa tjockleken, på flera platser där detta genomförts är isen mindre än 10 centimeter tjock.

”På grund av mycket blåst och mycket snö som har isolerat och hindrat isen från att frysa så är det inte tillräckligt med kärnis någonstans”, skriver Upplands-Bro på sin hemsida. I Hällkana väntar ett skidspår på dig och dina skidor. Den skidglade Upplands-Brobon kanske undrar varför det inte är två spår som det brukar. Här uppger kommunen att detta hänger samman med att en större skogsavverkning i området har genomförts och tagit det andra spåret delvis i anspråk.

Helgens blåljus: Osämja på gymmet ledde till bråk utanför

Två unga män blev osams om redskapen på ett gym i Bålsta. Tjafsandet på gymmet ledde till ett senare slagsmål utanför. Den ene har nu anmält den andre för misshandel.måndag 1/3 12:31

8000 luncher har hämtats ut av hungriga gymnasieelever

Så går matsatsningen i Upplands-Bro. Kommunens satsning på restaurangnäringen och sina distansstuderande gymnasieelever har pågått sedan 18 januari. Mitt i har begärt ut siffror som visar hur lunchsatsningen fortskrider.måndag 1/3 12:24