Den senaste tidens vackra vinterdagar och en ihållande kyla har gjort att många längtar ut för att åka skridskor och kanske dra på sig skidorna. I Upplands-Bro ansvarar kommunen för att ploga isen vid Lillsjön, Hällkana och Tibbleviken då tjockleken på isen når upp till beslutat gränsvärde: 15 centimeter.

Det här handlar om att kommunen tryggt och säkert ska kunna åka ut med plogfordon på isen – och att det ska vara säkert för dig som vill åka inte minst. Hur kontrolleras detta? Sedan början av januari har Upplands-Bro varit redo att börja ploga och kontrollerar isarna vid Lillsjön, Hällkana och Tibbleviken varannan dag genom provborrningar.

Varje 100-200 meter provborras isen för att säkerställa tjockleken, på flera platser där detta genomförts är isen mindre än 10 centimeter tjock.

”På grund av mycket blåst och mycket snö som har isolerat och hindrat isen från att frysa så är det inte tillräckligt med kärnis någonstans”, skriver Upplands-Bro på sin hemsida. I Hällkana väntar ett skidspår på dig och dina skidor. Den skidglade Upplands-Brobon kanske undrar varför det inte är två spår som det brukar. Här uppger kommunen att detta hänger samman med att en större skogsavverkning i området har genomförts och tagit det andra spåret delvis i anspråk.