Nytt besked för Danderyds mest kända fältarbetare, Arne Arnstigen – han får vara kvar på timme trots pension. Foto: Åsa Sommarström

Kommunens nya satsning på ungdomar – Arne får jobba kvar

När Danderyd presenterade sin nya omfattande ungdomssatsning fanns en oväntad nyhet med. Fältarbetaren Anders ”Arne” Arnstigen som redan gått i pension får jobba kvar som timanställd. Satsningen ger även fler tjänster till arbetet med ungdomar.

  • Publicerad 08:47, 6 nov 2019

Danderyd har tagit fram en ny omfattande ungdomsstrategi där en utökad uppsökande verksamhet ska sättas igång efter årsskiftet. Med namnet Ungt fokus har kommunen ett nytt tänk kring hur kommunen ska nå ut till så många ungdomar som möjligt.

– Den är helt fantastisk. Det har aldrig tidigare varit en så stor satsning på ungdomarna som nu. Det har varit vår viktigaste fråga och vi kommer jobba på ett helat annat sätt. Det är spännande tider, säger Jonas Jonsson som är chef för kommunens fritidsgårdar och blivande chef för Ungt fokus.

När detaljerna för Ungt fokus presenterades fanns där en, för många glädjande nyhet, Arne Arnstigen får arbeta kvar som timanställd i kommunen.

Men precis som Arne säger handlar fältarbetet inte bara om honom. Alla är lika viktiga.

– Arne kommer att vara kvar som timresurs. Han har varit varse om i två års tid att hans anställning slutar vid pension, det gör den för alla enligt lag. Han har haft i uppdrag att lära upp andra fältare och är jätteviktig, precis som alla andra. Vi kommer naturligtvis att använda allt vi kan i en sådan här fråga, säger Jonas Jonsson.

Jonas Jonsson ser fram emot det nya ungdomsarbetet. Foto: Jens Kassnert

Uppsökande verksamhet

Huvudnyheten handlade om hur kommunen ska arbeta med den nya satsningen mot ungdomar. Den kommer att bestå av två delar, dels fritidsgårdar och dels en uppsökande verksamhet.

Den uppsökande verksamheten är den som ska utvecklas mest och kommer även förstärkas med flera personer från årskiftet. I dag består den delen av två personer som delar på en halvtidstjänst.

– Vi vet inte exakt vilken budget vi får men i dag har vi haft en halvtidstjänst fördelat på två fältare. I den nya satsningen får vi tre heltidstjänster.

Deras roller blir att arbeta som ungdomscoacher och ungdomskoordinatorer och ska arbeta ute på skolorna under dagtid och runt idrottsplatser, i Mörby centrum och andra platser under kvällar och helger.

– De kommer helt enkelt finnas där ungdomarna är och möta dem där, även i den digitala världen som till exempel i sociala medier, säger Jonas Jonsson.

Det finns en förhoppning att göra ett riktigt bra ungdomsarbete och det tror jag att vi kommer att lyckas med

Jonas Jonsson, fritidschef

För fritidsgårdarna ser det i dagsläget ut som att Fribergagården och Träffpunkt Enebyberg blir kvar med några förändringar. Pavven läggs ned men personalen ingår i det nya uppsökande arbetet.

Jonas Jonsson menar att kommunen har lyssnat till invånarna vars röster har vägt tungt i besluten runt det Ungt fokus.

– Självklart har invånarna påverkat, de har varit tunga på vågen i att visa vad de tycker är det viktiga vilket är kärnverksamheter. Men pengar måste tas någonstans ifrån. Nu får vi också en större budget och i processen finns det en förhoppning att göra ett riktigt bra ungdomsarbete och det tror jag att vi kommer att lyckas med.

Föräldravandring kommer att fortsätta

Föräldravandringen kommer att fortsätta även om den gör ett uppehåll till våren. Den har under flera års tid haft uppehåll under vinterhalvåret.

– Föräldravandringarna är en jätteviktig del i vårt trygghetsskapande arbete och de kommer självklart att fortsätta. De håller igång under vår och höst, nu på vintern är det dock inte så många ungdomar som rör sig utomhus, därför brukar vi inte köra dem då. Men lagom till valborgshelgen drar de igång igen, säger Jonas Jonsson.

Moe jobbar hårt för att stoppa mobbning