Ilskan från Solna stad: "AIK har använt oss som en bankomat". Foto: Kollage/Mitt i Stockholm

Kommunens krav på AIK Hockey: Betala tillbaka

AIK Hockey har fått nya pengar och storsatsar inför nästa säsong. Men miljonskulden till Solna stad kvarstår. – Man har använt oss som bankomat, säger Peter Edholm (L) till Expressen.

  • Publicerad 09:49, 2 jun 2020

AIK Hockey satsar stort inför nästa säsong. Med hjälp av ett flertal anonyma finansiärer har klubben fått nya muskler, skriver Expressen som i flera artiklar granskat hockeyklubbens ekonomi.

Men den glada nyheten sticker i ögonen på Solna stad. Kommunen som under lång tid stöttat klubben med pengar vill nu ha sina pengar tillbaka.

– Man har använt oss som en bankomat på ett fult sätt, säger Peter Edholm (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden till Expressen.

Skulle betalat tillbaka i februari

AIK Hockey har länge dragits med ekonomiska skulder till Solna stad och den 1 juni 2019 kom de båda parterna överens om en avbetalningsplan. Enligt kultur- och fritidsnämnden rör det sig just nu om drygt en miljon kronor – pengar som skulle ha betalats av i februari.

– Jag känner en besvikelse över att de så tydligt placerar oss, det vill säga Solnas skattebetalare, sist i kön när de ska reglera skulder och uppehålla goda förbindelser, säger Peter Edholm (L) till Expressen.

I ett brev till AIK Hockey skriver Solna stad om nya krav på klubben. Från och med 31 augusti 2020 ska klubben betala sina hyror i förskott.

”Har inte jättestora medel”

Enligt Anders Olson, vd i AIK Hockey, har klubben gjort sitt bästa för att betala tillbaka sina skulder.

– Jag har respekt för att man höjer på ögonbrynen, då vi har en skuld till Solna stad. Men det är inte så att vi har jättestora medel att plocka ur från ett bankkonto. Det är ju en likviditetsproblematik, säger han.

– Hade vi haft möjlighet att bara betala av alla skulder, inklusive den till Solna Stad, så hade vi ju gjort det.