Kommunens grässpill är hårdvaluta i torkan

Extremtorkan har gjort hö och gräs till hårdvaluta. Hästägare tvingades åka från Sigtuna till Kallhäll för att hämta upp Järfälla kommuns grässpill. – Jag kunde åka längre om det vore så. Man hugger på allting. Det är så illa, säger Jessica Grahn Larsson.

  • Publicerad 13:54, 11 jul 2018

Lokaltidningen Mitt i Järfälla skrev i går om att Marita Carlsson och Carina Ostén i Kallhäll engagerat sig i facebook-uppropet Foderhjälpen. De bestämde sig för att själva kratta ihop gräs på kommunens mark vid det gamla koloniområdet.

– När vi kom var det bara att skyffla in i transporten. Det är fantastisk att det finns sådan här människor som Carina och Marita som ställer upp för andra, säger Jessica Grahn Larsson, som fyllde en hel hästtrailer med Kallhäll-gräset.

”Min bonde får inget hö”

Foderbristen är akut på många håll. LRF Mälardalen varnar för att hästägare måste ställa sig in på att skjuta djur. Bönderna har inte ens mat till sina egna djur.

– Min bonde får inget hö. Han får själv köpa in från utlandet för att ge till sina kossor, bekräftar Jessica Grahn Larsson.

Familjens hopphäst Alieka, som just nu går på sommarbete, fick gräset från Kallhäll till frukost redan på onsdagsmorgonen, berättar Jessica Grahn Larsson. Tack vare gräset från Kallhäll kommer den att ha hö att äta i alla fall några veckor till.

Har beställt hö från Polen

– Jag har beställt hem hö från Polen, som kommer om en månad. I vanliga fall kostar ensilage 3 kronor kilot, men nu betalar jag 7,50 kronor.

Framöver blir det nödvändigt att extrafodra med hö eftersom hagen mer eller mindre har torkat bort, enligt Jessica Grahn Larsson. Gräset från Kallhäll, har lättat oron för familjen.

– Hästar behöver ha stråmat för att magen ska arbeta.

”Krisen är väldigt stor”

Marita Carlsson i Kallhäll säger att det finns många fler grönytor i Järfälla kommun som borde kunna gå att slå. Facebook-gruppen Foderhjälpen fortsätter att växa, enligt henne.

– Vi har blivit hur många medlemmar som helst för krisen är väldigt stor, säger Marita Carlsson.

Järfälla kommun har beslutat att upplåta vissa kommunala grönytor för att hjälpa djurägare som har foderbrist i torkans spår, enligt parkingenjör Dan Hellström. Den som vill hämta in hö i större skala behöver ta kontakt med kommunen först, men annars är det bara att kratta ihop grässpill.

– Det som vi har slagit kan man hämta. Manuellt, säger Dan Hellström.

Fakta

Kommunens riktlinjer för att hämta nödhö

Järfälla kommuns har beslutat att försöka hjälpa till om någon djurägare behöver nödhö. Här är reglerna som gäller:

  • Man kan manuellt ta det gräs som är klippt på kommunens parkmark.
  • Järfälla har redan i dag kontrakterade djurägare som har kor och får på kommunens marker med vilka vi har kontakt och samarbete.
  • Järfälla kommuns park-, jordbruk- och kulturmark är uppdelad på olika skötselslag för olika syften. Stora ytor är insådda för till exempel spannmålsskörd eller blomsteräng för pollinerande insekter.
  • Bönder och djurägare är välkomna att kontakta Järfälla kommun via servicecenter för vidare kontakt med vår jordbruksförvaltare eller kommunens driftentreprenör för parkmark.
Källa: Järfälla kommun
Visa merVisa mindre