Foto: Henrik Sellin/Mostphotos

Kommunens Facebooksidor hackades

Två sidor på Facebook som tillhör Österåkers kommun blev hackade i lördags. Fortfarande några dagar efter händelsen går det inte att gå in på sidorna. – Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger Helena Cronberg, Österåkers kommun.

  • Publicerad 12:44, 25 nov 2020

Den 21 november fick en medarbetare på Österåkers kommun mejl om att hen inte längre kunde sköta en av kommunens Facebooksidor. Det visade sig att någon obehörig lyckats få åtkomst till en medarbetares Facebookkonto och på så sätt även fått tillgång till "ett antal" av kommunens tolv olika Facebooksidor.

Personen tog bort alla administratörer och redaktörer för två av sidorna: "Österåkers kommun" och "Berga öppna förskola". Det gjorde att kommunen inte längre kunde styra sidorna.

Däremot tycks inget innehåll ha ändrats.

– Nej, vad vi har kunnat se har inget innehåll ändrats av den som gjorde intrånget, säger Helena Cronberg, kommunikationschef på Österåkers kommun.

Finns det risk att känslig information kommit på villovägar?

– Vi bedömer inte att känslig information har kommit villovägar. Ett kreditkort var kopplat till kontot för annonsering, men har spärrats. Facebook har avpublicerat de berörda sidorna efter vår anmälan. Det innebär att vi i nuläget inte har åtkomst till sidorna, vilket inte heller personen som gjorde intrånget har.

Hur bedömer ni skadan för kommunen/användarna?

– Facebook är en viktig kommunikationskanal för Österåkers kommun. Vi har under flera år arbetat med att bygga upp en närvaro på Facebook och når många av våra invånare i deras vardag där.

Kommunen har kontaktat polisen efter det inträffade, men ännu inte gjort någon anmälan.

På eftermiddagen (24/11) fungerade de två stängda sidorna åter.

Kommunens kanaler på sociala medier

Totalt har Österåkers kommun, förutom sin webbplats följande konton på sociala medier:

12 konton på Facebook

6 på Instagram

2 på Twitter

2 på Youtube

1 på Linkedin

Källa: Österåkers kommun

Visa merVisa mindre