Det var ett välbesökt vernissage med många minglande konstvänner när "Kommunen&Konsten" öppnade i Konsthall Väst på torsdagen. Foto: Åsa Sommarström

Kommunens egen konstutställning invigd med välbesökt vernissage

Edsvik har varit igenbommat sedan konsthallen stängdes efter sin konkurs i höstas. Men nu kan alla konstvänner glada i hågen bege sig till Stallbacken igen. I går invigdes utställningen ”Kommunen&Konsten” där Sollentuna kommun visar delar av sin egen konstskatt i Konsthall Väst.

  • Publicerad 09:30, 29 nov 2019

– Det här blir en viktig utställning för att återigen skapa förutsättningar för en kulturell mötesplats i Sollentuna kommun. Vi ser den som en viktig pusselbit för att vitalisera utbudet vid Stallbacken, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD).

Det var fullt med folk på plats på västra flygelns övre våning när utställningen öppnades i går eftermiddag.

Många Sollentunakonstnärer

Totalt 63 av kommunens konstverk har valts ut och visas i utställningen – konst med olika uttryck och stilar från olika tidsepoker, präglade av sin samtid och historia.

Många olika uttryck och stilar finns representerade i utställningen. Här närmast syns en litografi (Hex nr I, II, III – Brainfood) av Jonathan Josefsson. Foto: Åsa Sommarström

Många av konstnärerna har kopplingar till Sollentuna. Kommunen började 1945 att köpa in konst när den nybildade Sollentuna konstförening hade sin årliga utställning.

”Jag blev helt tagen”

Magnus Ramstrand höll tal i samband med invigningen, och det gjorde även Thomas Ardenfors (M), ordförande i Sollentuna Kommunfastigheter AB som förvaltar husen i Edsvik.

– När jag började jobba i kommunen fick jag gå ner och välja ett konstverk till mitt rum. Jag blev helt tagen av vad mycket fin konst det fanns. Men också fundersam. Den här konsten borde hänga synlig för alla, inte stå här, tänkte jag. Därför är det så fantastiskt att se konsten som visas här i dag, sa Thomas Ardenfors i sitt tal innan han och Magnus Ramstrand hjälptes åt att klippa ett rött band för att formellt inviga utställningen.

Sollentunas kulturchef Jonas Larsson Törnberg, Thomas Ardenfors och Magnus Ramstrand klipper bandet. Foto: Åsa Sommarström.

Visas till den 13 februari

Ytterligare konst kunde ses på våningen under där konstnärerna i Edsviks Ateljéförening passade på att också ha vernissage. Deras utställning visas även i helgen då de bjuder in till Julsalong klockan 12–16 lördag och söndag.

Vernissage på båda våningarna i Konsthall Väst på torsdag

”Kommunen&Konsten” på övervåningen visas till den 13 februari med öppet på torsdagar klockan 11–20 och lördagar och söndagar klockan 11–16.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fritidsgårdarna har stängt – blir digitala i stället

Nyheter Ställer om till verksamhet online och kontakt via sociala medier Fritidsgårdarna i Sollentuna har stängt sina lokaler tillfälligt för att minska risken för smittspridning. Nu ställer fritidsgårdarna och fritidsledarna om sin verksamhet till en digital fritidsgård...torsdag 26/11 5:15

Sollentunahem vann pris – bäst på energieffektivisering

Nyheter Sollentunahem vann förstapriset i tävlingen ”De bästa Klimatinitiativen 2020” i kategorin energieffektivisering när Sveriges Allmännytta anordnade konferensen Klimat- & energikicken på tisdagen.torsdag 26/11 5:15

Skarp kritik mot covidvården på äldreboenden

Nyheter Läget i Region Stockholm extra allvarligt enligt stor granskning Äldre i Region Stockholm som drabbades av covid-19 på sina äldreboenden och avled fick inte rätt vård och behandling. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg.onsdag 25/11 17:00