Swerock AB vill transportera uppemot 700 000 ton bergmaterial från Håtuna årligen. Foto: Mostphotos

Kommunen vill stoppa bergtäkt i skogen

Företaget Swerock AB har ansökt om att få bedriva bergtäkt i Håtuna. Det skulle innebära att uppemot 700 000 ton bergmaterial årligen bröts i området. Nu ställer sig kommunstyrelsen negativ till planerna.

  • Publicerad 17:48, 8 jun 2018

Den 27 mars 2018 mottog kommunstyrelsen Swerock AB: ansökan om att få bedriva bergtäkt i en skog i Håtuna. Företaget vill bryta uppemot 700 000 ton bergmaterial i området årligen. Antalet sprängningar beräknas till 18 per år, med i stort sett dagliga tunga transporter.

Boende protesterar

Den berörda fastigheten har namnet Kvarnnibble 2:53, som ligger i skogen söder om Grönlund i Håtuna. Den angränsar till Håbo häradsallmänning i syd och väst, där många boende har uttryckt en oro över planerna.

Dessa vill kommunen nu stoppa. I sammanträdet den 30 maj ställde sig en enig kommunstyrelse negativ till företagets ansökan. Bland annat med hänsyn till växt- och djurliv i området.

Gammal skog i området. Foto: Upplands-Bro kommun.

Höga naturvärden enligt kommunen

Man menar att skogen har ett betydligt högre naturvärde än vad som angetts i ansökan med hjälp av konsulter.

Kommunens yttrande har nu att skickats till Mark- och miljödomstolen, som tar beslut i frågan.

Smugglade 400 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen

Åklagaren: "Upplägget har liknat ett internationellt företag" Nu åtalas två män för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott vid Attunda tingsrätt. Den 15 februari förra året beslagtog polisen 400 kg cannabis i en lokal i...torsdag 21/1 10:17

Nattarbete på Granhammarsvägen

Kortare stopp då farthinder asfalteras. Under kommande natt, det vill säga natten mot torsdag, så kommer asfaltering av farthinder att ske på Granhammarsvägen. Det här kommer att medföra kortare stopp i trafiken.onsdag 20/1 14:45