Ilska. Adam Isbister, Cecilia Holmblad, Sofia Boborg, Therese Lind och Andreas Winqvist är några av föräldrarna som engagerar sig i frågan. "När våra barn började här 2019 var beskedet att förskolan skulle stå i minst fem år och flera av oss har inte ens fått veta att den är tillfällig" säger de. "Många känner sig lurade". Foto: Eva Tonström

Kommunen vill stänga deras förskola

100 barn på Farstaborgs förskola kan tvingas lämna sin förskola nästa år. Barnen hänvisas istället till lediga platser runt om i Gustavsberg.

  • Publicerad 13:05, 9 okt 2020

I kommunens planerade rockad av förskolor och skolor är Farstaborgs förskola, som ligger mellan Farstaborgs IP och Gustavsbergs ridskola, den som drabbas hårdast. Där är planen att tömma hela förskolan på barn nästa år och totalt berörs cirka 100 barn som går där idag.

Föräldrar får söka nya platser

Som skäl anger kommunen att Farstaborg byggdes som tillfällig förskola i väntan på att den nya förskolan i Charlottendal skulle bli klar, vilket den är i januari 2021.

Men någon plan för hur man kan hålla ihop verksamheten – med barn och pedagoger – och flytta alltihop till en ny lokal, finns inte. Istället är beskedet till föräldrarna: Sök nya förskoleplatser. De hänvisas till olika förskolor runt om i Gustavsberg där det finns lediga platser.

Vill man ha sitt barn på nya förskolan i Charlottendal får man söka dit till en privat anordnare, Snickarbarnen AB, eftersom den inte drivs av kommunen. De säger till tidningen att de har plats för 160 barn och att ”det finns gott om platser kvar”.

Det här har lett till oro och ilska bland ett stort antal föräldrar.

- Vår förskola är full med en kö, och fungerar jättebra. Att bara stänga ned den och sprida alla barn för vinden vore vansinne, säger Therese Lind.

- Vi kommer behöva ställa oss i kö på nytt, till förskolor som vi tidigare tackat nej till när vi fick plats på Farstaborgs förskola. Vi hamnar då sist i kön, eftersom vi inte har några köpoäng kvar, säger Sofia Boborg och tillägger att ”det är ett fulspel från kommunens sida, där de låtsas att de går oss till mötes”.

- Hade förskolan i Charlottendal varit kommunal, hade vi kunnat flytta dit allihop, inklusive våra pedagoger, säger de.

Bildat föräldraråd

Att det dessutom byggs och planeras många nya bostäder i Gustavsberg förstärker att förskolan behövs, menar de.

Föräldrarna på Farstaborg har bildat ett föräldraråd som kommer att driva frågan och deras krav är att Farstaborgs förskola lämnas orörd under de fem år som det tillfälliga bygglovet gäller, så att barnen som går där nu kan gå klart.

Är det rimligt att lägga ned en väl fungerande förskola med 100 barn?

- Tanken har hela tiden varit att Farstaborg ska stå en begränsad tid och det finns en överkapacitet av förskoleplatser i Gustavsberg, så alla barn kommer att få en plats. Den planerade förskolan i Charlottendal har dessutom en större kapacitet än Farstaborg, säger Cecilia Lindberg, (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Vad som i så fall ska hända med lokalerna på Farstaborg är inte klart. Beslut om rockaden ska fattas av politikerna under oktober.

Ilska. Några av föräldrarna och barnen på Farstaborgs förskola. Längst fram syns William, Lukas och Walter. Foto: Eva Tonström

Hit uppmanas de söka istället

Kommunala förskolor i området där det finns lediga platser nästa år:

Lugnets förskola

Munkmora förskola

Holmviksskogen förskola

Ösbydalens förskola

Solbackens förskola

Lediga platser finns också hos privata förskolor i Charlottendal, Thoren framtid, Pysslingen Arkipelag och Antistilla. 

Visa merVisa mindre