Mörby. Hanna Bocander (M) kommunstyrelsens ordförande berättar att kommunen kommer ansöka om två kameror till Södra torget, Mörby centrum. Foto: Anton Kyhlbäck/Mostphotos (kollage)

Kommunen vill sätta upp fler kameror i Danderyd

Kommunen fick inte den kameraövervakning som man önskade vid Hortusparkeringen. Nu överklagar de beslutet och planerar för fler kameror vid Mörby centrum.

  • Publicerad 11:38, 15 jan 2021

Kommunen har definierat den här platsen som otrygg.

Tidigare i november fick Danderyds kommun nej från Datainspektionen på tre av fyra kameror vid parkeringsområdet intill Mörbyhallen, som kallas Hortus i folkmun.

Nu överklagar de beslutet.

I mellandagarna skickades överklagan in till förvaltningsrätten. Den 18 januari informeras kommunstyrelsens formellt om överklagan.

– Vi anser att Datainspektionen har gjort en felbedömning, där man har kastat om och tittat på integritetsintresset före övervakningsintresset. Därför överklagar vi beslutet, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.

Den kamera som beviljades var den som blickar över parkeringsområdet. De övriga kamerorna – mot gångtunneln, mot Mörbyskolan och mot idrottshallen – fick dock avslag. Integritetsintresset vägde tyngre, enligt Datainspektionen.

En "hotspot" - fler anmälda brott

Med kamerorna vill man spela in bild – men inte ljud – alla tider på dygnet och sedan kunna spara materialet i sju dagar framåt. Tanken är att bilderna ska kunna hämtas ut av polisen för att underlätta utredningar av brott.

– Ja, och det är förvaltningsrätten som kommer pröva det här. Vi tror att vi når framgång, annars hade vi inte överklagat, säger Hanna Bocander (M).

I sin ansökan beskriver kommunen området som en ”hotspot” där fler brott av olika slag anmäls, jämfört med andra delar av kommunen.

Mellan 2015 och 2019 inträffade 58 av 214 anmälda våldsbrott i Danderyd vid Hortus och Danderyds sjukhus, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

Kommunpolis Alexander Antonian bekräftar området som en hotspot. Han påpekar att Danderyds invånare i flera medborgarundersökningar uppgett platsen som otrygg.

– Den har upplevts så delvis med tanke på återvinningsstationen som är belägen där. Kollar man också krasst på statistiken så sker det inbrott här. Vi har haft ökad närvaro i området av just den anledning, säger han.

Vill ha kameror vid Mörby centrum

Kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander, meddelar även att de ämnar att ansöka om fler kameror i Danderyds kommun.

Två stycken vid Södra torget i Mörby centrum.

– Kommunen har definierat den här platsen som otrygg. Vi vet att utsattheten på tunnelbanans ändhållplatser är högre, och därför söker vi det här för att öka tryggheten. Vi kommer ansöka om det under det första kvartalet, säger hon.

Hortus. Danderyds kommun ger inte upp om att få fyra kameror vid Hortusparkeringen. Foto: Anton Kyhlbäck