– Vi vill att det ska vara en blandning av bostäder, handel och arbetsplatser. Tvingas handeln därifrån så bygger vi in ett bilberoende för kommunens invånare. Det som måste motverkas, säger Peter Godlund (MP), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden.

En del bostäder har redan börjat byggas men i Stansen 1, Södra Häggviks nordöstra kvarter, ligger bland andra Coop, Systembolaget och Jysk ännu kvar.

Fastighetsägaren Fastighets AB Lagomstansen, som representeras av fastighetsförvaltaren Cavendo AB, ansökte i april om en planändring. Syftet var att möjliggöra en ny kvartersbebyggelse med en blandning av bostäder, handel och kontor plus nya gator, torg och del av ny stadspark inom fastigheten.

"Nästan bara bostäder"

Det är helt i linje med kommunens egna tankar, men när samhällsbyggnadsnämnden nyligen fick se fastighetsägarens skiss för området blev Peter Godlund förvånad.

– Det var nästan bara bostäder, bara lite i butiker i bottenplan för pizzeria, sushi och gym som det brukar se ut i sådana områden. Men det tycker vi är fel väg. Det är bra att man vill utveckla området med bostäder, men det får inte innebära att stora mataffärer, systembolag och all externhandel försvinner, säger han.

Det goda kollektivtrafikläget, med en framtida södra uppgång till Häggviks station, gör det särskilt viktigt att de lite större butikerna, så som de befintliga, kan finnas kvar i området även framöver, menar Peter Godlund.

– Besökare till externhandeln kan smidigt ta sig hit med kollektivtrafiken. Det skulle göra området unikt. Men då krävs större utrymme för handel än vad skissen antyder, säger han.

Fick med sig nämnden

Peter Godlund föreslår att bottenvåningen i några av de nya kvarteren i Stansen 1 fylls ut helt för att ge utrymme åt externhandel och garage, och att våningarna ovanför byggs som bostäder eller kontor i kvartersformat med gård i mitten.

Och han fick med sig en majoritet av samhällsbyggnadsnämnden på sina tankar.

Nämnden tog beslut om att programarbete för en ny detaljplan för Stansen 1 kan inledas, men innan arbetet med själva detaljplanen startar ska ”bebyggelsens skala och fördelningen mellan bostäder och övriga verksamheter utredas vidare”.

– Det var kul, nästan alla i nämnden röstade på det. Tjänstemännen trodde nog att det bara skulle gå igenom, men nu får de ta kontakt med fastighetsägaren igen och prata om det nya läget, säger Peter Godlund.

VA måste byggas ut

Ett problem är att VA-nätet är underdimensionerat i relation till den bebyggelse som planeras i Södra Häggvik. SEOM utreder hur det kan lösas, och alla projekt i hela Södra Häggvik hänger på att det lyckas.

Det står klart att ett ledningsstråk kommer att behöva läggas över Stansen 1 och kommunen behöver därför komma åt mark som Lagomstansen ”sitter på”, förklarar Peter Godlund.

– De säger okej till det mot att kommunen sätter igång med detaljplanearbetet. Jag hoppas att de inte får kalla fötter nu, men det verkar inte så, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-blir-nya-sodra-haggvik/reptjz!Zgbm1tAOD2yeKYrixp1Sww/