Slitet. Gustavsgården har gjort sitt, målet är nu att bygga ett helt nytt äldreboende. Foto: Johan Kristensen

Kommunen vill avveckla Gustavsgården

Värmdö kommun vill avveckla Gustavsgården och bygga ett helt nytt boende för äldre som ska drivas i kommunal regi. Steg ett blir att tömma hus C med 40 boende.

  • Publicerad 19:34, 6 okt 2020

Gustavsgården är slitet och lokalerna håller inte längre måttet som särskilt boende, enligt de styrande politikerna i Värmdö.

Därför vill de att hela Gustavsgården på sikt läggs ned och att ett nytt särskilt boende byggs, någonstans i Gustavsberg. Det ska i så fall ersätta Gustavsgården och drivas i kommunal regi.

Det första som då sker är att avveckla och tömma hus C på Gustavsgården, där det bor 40 personer, enligt Anna Lipinska, (KD), ordförande i vård och omsorgsnämnden.

– Det är framförallt hus C som inte är anpassat för att vara ett särskilt boende, säger hon.

Kan få flytta till Ingarö

Hur och när hus C i så fall ska evakueras och var de äldre ska ta vägen ska utredas av tjänstemännen. Anhöriga, boende och personal kommer också att involveras i dialogen. En idé, enligt Lipinska, är att låta de boende från Gustavsgården få flytta in i det planerade nya äldreboendet vid Pilhamn på Ingarö.

– Det ska vara klart för inflyttning 2023 och kommer ha plats för runt 70 personer så det kan vara en lösning. Det ska förvaltningen utreda nu, säger hon.

De övriga cirka 60 personer som bor i hus B och D på Gustavsgården, kommer att kunna bo kvar tills det nya boendet står klart, enligt Anna Lipinska.

Samtidigt ska det utredas hur Guldkanten,som ligger på Gustavsgården och är mötesplats för många äldre i kommunen, bäst kan bedrivas i framtiden.

Ärendet ska upp i vård- och omsorgsnämnden på tisdag 13 oktober.