Kommunen vill att företag namnger idrottshallarna

Mmm… Marabou multihall, Rustarinken, eller Öhlins Racingarena. Nu vill kommunen att företag ska sponsra Väsbys idrottsanläggningar – och döpa dem därefter. – Nu drar hockeysäsongen in och man vill gärna ha ett namn på ishallen innan den börjar, säger Andrea Möllerberg (VB).

  • Publicerad 12:55, 8 maj 2019

För första gången får företag och privata aktörer möjlighet att sponsra kommunen och namnge Väsbys idrottsanläggningar. I måndags beslutade kommunstyrelsen att börja med Vilundaparkens ishall.

– Vi tycker att det ger en positiv koppling mellan idrott och näringslivet. Man har tidigare haft namn på hallen och kan säga att det här är ett nytag, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg.

– Vi vill få in stöd och bidrag till barn- och ungdomsidrotten.

Ishallen har redan namngetts av företag

Vilundaparkens ishall har tidigare varit namngiven av företag som sponsrat Väsby IK. Men den direkta sponsringen av klubben gick inte ihop med namngivningen av den kommunägda arenan. Upplägget bröt mot lagen och var tvunget att upphöra.

– Enligt lag kan vi inte låta vem som helst sätta sitt namn på en anläggning. Så vi tog fram en namnsponsringsriktglinje för hur en sådan här sponsring kan gå till, säger Derk de Beer, ekonomidirektör.

Enligt honom har ett företag uttryckt intresse av att namnge ishallen förra hösten, och tillsammans med Väsby IK har kommunen träffat företaget.

– Vi har varit i möte med ett företag, tillsammans med hockeyklubben, säger han.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Gäller alla idrottshallar

I förlängningen innebär beslutet att även Väsbys andra idrottshallar får sponsras och namnges av företag och privata aktörer. Kommunen har tillsatt ett antal tjänstemän som ska utvärdera företagens intresseanmälningar, för att sedan lämna förslag till kommunstyrelsen.

– Nu finns möjligheten, sen får vi se vad det kommer in för förfrågningar. Både från Väsbyföretag och företag utifrån. Får vi ett förslag från ett jätteföretag kommer vi att titta på det, säger Väsbys Bästas ordförande i kultur- och fritidsnämndens Andrea Möllerberg.