Folkhälsomyndigheten beslutade i samråd med Region Stockholms smittskyddsläkare att på torsdagen kraftigt skärpa de allmänna råden i länet. Täby vidtar nu flera åtgärder som påverkar Täbyborna.

– När råd och riktlinjer släps behöver vi som kommun agera, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Biblioteken stänger

Alla bibliotek kommer att stänga helt, från och med i dag (den 30 oktober) till den första november för att kunna ställa om verksamheten.

Efter detta kommer man som besökare bara kunna låna och lämna tillbaka böcker. All övrig verksamhet stängs. Detta gäller bara Huvudbiblioteket, Täby Kyrkby, Gribbylund och Näsbypark. All annan verksamhet stängs helt.

Hämtning och lämning av barn utomhus

När det gäller skolan får ingen som inte ska vara i skolan vistas där, såsom besökare och vårdnadshavare. Kontakten med lärare ska ske på Skype eller telefon.

Hämtning av barn måste även ske utomhus, detta gäller för förskola och fritids.

Kommunen jobbar nu även med förberedelser för distansundervisning om skolorna måste ställa om till detta.

– Vad vi vet nu kommer det inte bli aktuellt. Skulle det ändå bli aktuellt har vi erfarenheter från i våras som kan tas tillvara, säger han.

All simundervisning ställs även in för elever i Täby.

De sport och kulturevenemang som skulle varit i Täby under perioden ställs in eller flyttas fram.

Fler inspektioner på krogar

Krogarna och restaurangerna kommer också att påverkas. Då Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor nu ökar sina inspektioner.

Regler på äldreboendena kvarstår

I början av oktober skärpte Täby reglerna för äldreboendena. Dessa regler fortsätter gälla framöver. Bland annat måste man boka sitt besök innan man kommer och bara gå in en person i taget

Är det aktuellt att stänga äldreboende?

– Inte som det ser ut nu. Våra boenden är öppna för besök, men det är viktigt att följa de särskilda reglerna som gäller för respektive boende, säger han.

Beslutet gäller från och med den 29 oktober till och med den 19 november men kan komma att förlängas.

De som arbetar på kommunen kommer inte att göra några tjänsteresor eller konferenser. Alla möten kommer att ske digitalt och om det är möjligt ska man arbeta på distans.