Smittskyddsläkaren i Region Stockholm uppmanade den 22 december invånarna att avstå från organiserad träning, även utomhus, fram till den 24 januari.

Sollentuna och de flesta andra kommuner beslutade då att stänga bland annat fotbollsplaner och isbanor.

Men i fredags kom smittskyddsläkaren med nya bud och öppnade upp för organiserad utomhusträning igen.

– Smittläget är allvarligt och närmare 600 personer vårdas just nu för covid-19 på länets sjukhus, men jämfört med före jul ser vi ändå att smittan har minskat. Det är ett svårbedömt läge men den sammanvägda bedömningen är att utomhusträning för både barn och vuxna ändå bör komma igång, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Ok från i lördags

Från och med i lördags, den 16 januari, går det bra att bedriva föreningsledd organiserad träning i skog och mark, under förutsättning att det kan ske enligt Folkhälsomyndighetens råd.

Från och med i morgon, den 18 januari, får länets kommuner börja öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits stängda, till exempel isar och hockeyrinkar utomhus, motionsspår och skidspår.

– Det här är ett glädjande besked! Utomhusträning har stora positiva hälsoeffekter, inte minst för barn och unga. Nu måste kommunen att se till att Väsjöbacken och Sollentunavallen kan öppna så snart som möjligt, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd.

Vallen kan öppnas snabbt

Sollentunavallen kan nog öppnas relativt snabbt. När det gäller Väsjöbacken kan det bli svårare. Kommunen bad Olle Carlsson som driver backen att vänta till den 25 januari med att öppna, så nu har han anpassat sin snöproduktion efter det.

https://www.mitti.se/nyheter/vasjobacken-vantar-oppnar-den-25-januari/repuak!BZjVgyyU9MtriedcurRQ

För alla längdskidåkare är läget bättre. Bisslinge konstsnöspår har ordnat skidspår av natursnön, samtidigt som man producerar snö för fulla muggar för att kunna göra spår även av den betydligt mer stryktåliga konstsnön.

https://www.mitti.se/nyheter/premiar-i-bisslinge-konstsnospar-redan-i-mandags/repual!lKgHKCBknpdP6kRWQkQzWA

Organiserad utomhusidrott är alltså okej igen, men de allmänna råden gäller än.

– Det är fortsatt lika viktigt att hålla avstånd, resa så lite som möjligt och i övrigt följa Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridningen, säger Maria Rotzén Östlund.

För idrottsanläggningar för idrott inomhus gäller fortfarande regeringens rekommendation att de ska hållas stängda till och med den 24 januari och därefter öppnas.