Tillsyn. Staketet som står uppställd innan byggorna vid Drakskeppsvägen. Nu har kommunen startat ett tillsynsärende gällande de bryggorna vid Viggbyholm. Foto: Anton Kyhlbäck

Boende vid uppmärksammade bryggorna i Täby : "Vi är felaktigt uthängda"

En badaktion på helikopterplattan vid Viggbyholm i Täby har fått stor uppmärksamhet efter Dagens ETC:s avslöjande. Mitt i pratade med både boende, badaktivister - och kommunen.

  • Publicerad 15:42, 30 jun 2022

Det är en mer komplex situation

Det har blivit stor debatt om fastigheterna på Drakskeppsvägen vid vattnet i Viggbyholm efter tidningen Dagens ETC avslöjande att kommunal mark olovligen privatiserats av ett antal fastighetsägare.

Som en reaktion på detta anordnades en badaktion 26 juni. Ett 60-tal personer samlades på helikopterplattan enligt arrangörerna ”Folkets bad”.

Joel Ekström, en av arrangörerna säger att de ville ta ett bad för att utöva sin allemansrätt.

– Vi var framför allt där för vi gillar att bada men även för att det är vår rätt att bada på den kommunala badbryggan. Det positiva är även att kommunen nu börjar undersöka ärendet, säger han.

Tas bort. Lännstyrelsen beslutade tidigare i år att Helikopterplattan ska tas bort då det visat sig att den saknat tillstånd för vattenverksamhet. Beslutet är överklagat till i mark och miljödomstolen. Foto: Anton Kyhlbäck

Även de boende vid vattnet som Mitt i Täby pratat med är positiva till att kommunen utreder. En man som Mitt i träffar på den omstridda platsen men som inte vill ha med sitt namn menar att de blivit felaktigt uthängda.

– Vi har haft dialog med kommunen i alla år som vi bott här, säger mannen som sitter på en av bryggorna.

Länsstyrelsen beslutade tidigare i år att helikopterplattan ska tas bort då det visat sig att den saknat tillstånd för vattenverksamhet. Beslutet är överklagat till i mark och miljödomstolen.

Kommunen utreder nu frågan om bygglov och har startat ett tillsynsärende. När utredningen blir färdig är ännu oklart. Enligt Täby kommun gäller olika förutsättningar för olika fastigheter längs sträckan.

– Det är en mer komplex situation än vad som har målats upp. Vi måste utreda fastighet för fastighet för att se vilka förutsättningar som gäller, säger Jenny Gibson.

Olika detaljplaner

Hon säger att gränserna kan vara osäkra då flera av fastigheterna vid Drakskeppsvägen är bildade i början av 1900-talet. Men även att kommunen har bedömt att strandskyddet i området är upphävt.

Det finns olika detaljplaner inom området och några av fastigheterna har servitut som ger dem rätt att anlägga brygga på kommunens mark eller vatten menar hon.

– Det finns inte någon allmän mark mellan fastigheterna och vattnet, säger hon.

Demonstration. Under söndagen anordnades en aktionsgrupp en demonstration genom att bada från den helikopterplatta som ligger vid Dragskeppsvägen. Foto: Folkets bad

Vad har hänt?

Tidningen Dagens ETC skapade stor debatt när de avslöjade att kommunal mark olovligen privatiserats av ett antal fastighetsägare vid Viggbyholm.

Under söndagen den 26 juni kom ett antal människor från en aktionsgrupp för att bada på bryggan.