I de flesta fall behöver du inte söka bygglov för solcellspaneler. Foto: Mostphotos

Kommunen tipsar: Så skaffar du solceller

På torsdag anordnas ett seminarium för dig som vill satsa på hållbar energi och funderar på att skaffa solceller. Det blir även en busstur till några villor för att se hur det gått till i praktiken.

  • Publicerad 11:27, 10 okt 2018

Evenemanget riktar sig till småhusägare och bostadsrättsföreningar. Det anordnas av kommunens klimat- och energirådgivare Anna Lööf, för att främja behovet av en energiomställning.

– Det finns ett stort behov av förnyelseenergi och trygg energiförsörjning, säger Anna Lööf.

Billigare solceller

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) fanns 81 nätanslutna solcellsanläggningar i Sollentuna 2017. Det är en ökning med 26,6 procent sedan året innan då det fanns 64 anläggningar.

– Det har varit höga elpriser och det har också varit fallande priser på solceller, så det är väldigt lägligt att skaffa solceller just nu, säger Anna Lööf.

Bussafari

Seminariet, som är gratis, hålls i Sollentunas kommunhus torsdag kväll klockan 17. Efter halv sex håller Lars Andrén som har 20 års erfarenhet i branschen föredrag, han var ordförande för Svensk solenergi mellan 1995 och 2015.

Därefter blir det solcellssafari till några villor i bland annat Sjöberg och Edsviken, där ägare och installatörer finns på plats.

Krävs inget bygglov

Sedan i augusti krävs det inte längre bygglov för att sätta upp solceller på hus inom Sollentuna kommun, med vissa undantag – till exempel k-märkta byggnader.

Klimat- och energirådgivarens tre tips: 

  1. Ta reda på basfakta på Energimyndighetens solelsportal.
  2. Ta reda på dina egna förutsättningar och kontakta flera leverantörer, kontakta referenserna och begär minst tre offerter.
  3. Sök bidrag tidigt – det tar tid.

Fakta

Informationskväll om solceller

Tid: Torsdag 11 oktober, klockan 17-21.30

Plats:  Sollentunasalen i kommunhuset, Turebergs torg 1

 

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01

Orienteringsboom i Enköping under corona

Sport OK Enen tvingas ställa in årets Oktoberrace i Fagerskogen.fredag 23/10 9:54